Meggyes morzsás pite

Meggyes morzsás pite

Meggyes morzsás pite

Meggyes morzsás pite
Ez egy igazi, finom nyári sütemény sok-sok meggyel és omlós tésztával, ropogós morzsával a tetején.
Nyomtatás
Sütési idő
40 min
Teljes elkészítési idő
1 hr
Sütési idő
40 min
Teljes elkészítési idő
1 hr
Hozzávalók
  1. Tésztához
  2. 18 dkg vaj
  3. 30 dkg tönkölybúza fehérliszt
  4. 2 tk. sütőpor
  5. 6 dkg porcukor
  6. 1 egész tojás
  7. Töltelékhez
  8. kb. 70 dkg magozott meggy (fagyasztott/befőtt is jó)
  9. 3 ek. cukor
  10. 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
  1. A porcukorral és sütőporral elvegyített lisztet elmorzsolom a vajjal, majd a tojással együtt tésztává gyúrom. Cipót formázok, fóliába csomagolom, 1 órára hűtőbe teszem.
  2. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy ki tudjak bélelni vele egy 26 cm átmérőjű (pite)formát. Belesimítom, ügyelve arra, hogy a sütőforma oldalára is jusson tészta.
  3. Sütőpapírt borítok az aljára, és megszórom sütőnehezékkel (bab, lencse stb.). A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöm, majd eltávolítom a nehezéket.
  4. A töltelékhez a meggyet kimagozom. (Ha befőttel, esetleg fagyasztott meggyel dolgozunk, előbb csepegtessük le! ) A magozás közben kicsöpögő meggylevet felforralva besűrítem 1 evőkanál étkezési keményítővel, és ezt is a töltelékhez keverem (ettől még jobb állaga lesz a sütinek). Hozzákeverem a cukrot és a fahéjat is, és az elősütött tésztába töltöm a meggyes keveréket. A maradék tésztát rámorzsolom, majd 180 °C-on további 40 perc alatt készre sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/

Meggyes morzsás pite

Facebook