Meggyes morzsás pite
2018.05.28 | 1:50
Beküldve:Gyümölcsös süti, Omlós tészta, Összes
Meggyes morzsás pite
Fincsi.hu
2018-05-28 07:34:20
Ez egy igazi, finom nyári sütemény sok-sok meggyel és omlós tésztával, ropogós morzsával a tetején.
Nyomtatás
Sütési idő
40 min
Teljes elkészítési idő
1 hr
Hozzávalók
- Tésztához
- 18 dkg vaj
- 30 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 2 tk. sütőpor
- 6 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- Töltelékhez
- kb. 70 dkg magozott meggy (fagyasztott/befőtt is jó)
- 3 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
- A porcukorral és sütőporral elvegyített lisztet elmorzsolom a vajjal, majd a tojással együtt tésztává gyúrom. Cipót formázok, fóliába csomagolom, 1 órára hűtőbe teszem.
- A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy ki tudjak bélelni vele egy 26 cm átmérőjű (pite)formát. Belesimítom, ügyelve arra, hogy a sütőforma oldalára is jusson tészta.
- Sütőpapírt borítok az aljára, és megszórom sütőnehezékkel (bab, lencse stb.). A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöm, majd eltávolítom a nehezéket.
- A töltelékhez a meggyet kimagozom. (Ha befőttel, esetleg fagyasztott meggyel dolgozunk, előbb csepegtessük le! ) A magozás közben kicsöpögő meggylevet felforralva besűrítem 1 evőkanál étkezési keményítővel, és ezt is a töltelékhez keverem (ettől még jobb állaga lesz a sütinek). Hozzákeverem a cukrot és a fahéjat is, és az elősütött tésztába töltöm a meggyes keveréket. A maradék tésztát rámorzsolom, majd 180 °C-on további 40 perc alatt készre sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/