Almás kígyórétes

Almás kígyórétes

Almás kígyórétes
Serves 2
Nagyon finom, lágy kelt tészta, benne kellemesen édes, enyhén fahéjas almatöltelék.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Hozzávalók
  1. 2 rúdhoz elegendő mennyiség
Az almás töltelékhez
  1. 6 db nagyobb méretű alma
  2. kb. 10 dkg kristálycukor
  3. (az alma édességétől vagy savanyúságától függően)
  4. 1 teáskanál őrölt fahéj
  5. 4 evőkanál zsemlemorzsa a töltelék alá
Tésztához
  1. 2 dkg friss élesztő
  2. 2 evőkanál kristálycukor
  3. 2 dl langyos tej
  4. 50 dkg finomliszt átszitálva
  5. csipet só
  6. 20 dkg puha vaj
  7. 1 egész tojás
  8. 1 tojás sárgája
  9. + a tészta tetejére 1 tojásfehérje lazán felverve
Elkészítési javaslat
  1. Először a tölteléket készítjük el, hogy kihűljön a felhasználásig. A megmosott, majd meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ha nagyon sok levet eresztene, nyomkodjuk ki. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pár perc alatt pároljuk puhára. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  2. A tésztához a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc).
  3. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt dagasszuk lágy, de ne ragacsos tésztává. (Apránként hozzáadott liszttel vagy éppen vajjal korrigálhatjuk az állagát, ha nem lenne megfelelő).
  4. A tésztát két részre osztjuk, gombócot formázunk,(keleszteni nem kell, egyből felhasználjuk).
  5. Enyhén lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk az egyik gombócot. A hosszanti középső részen egyenletesen eloszlatjuk a 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, és rákanalazzuk a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, és oldalanként váltakozva ráhajtogatjuk a töltelékre. A másik adag tésztával is megcsináljuk ezt a folyamatot, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Óvatosan a sütőpapíros tepsire helyezzük mindkét rudat, de hagyjunk egy kis részt köztük. Konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk a tepsiben pihenni. (Ha nem férne a 2 rúd egy tepsibe, nyugodtan süsd őket egyenként).
  6. A tojásfehérjét lazán verjük fel villával, majd kenjük le vele a rétesek tetejét.
  7. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet).
  8. Hagyjuk legalább langyosra hűlni és porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.
Megjegyzések
  1. A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, alma helyett akár meggyel, vagy éppen túróval is elkészíthetjük.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/