Almás kígyórétes
2019.04.15 | 7:47
Beküldve:Gyümölcsös süti, Kelt tészta, Összes
Almás kígyórétes
Fincsi.hu
2019-04-14 20:12:21
Serves 2
Nagyon finom, lágy kelt tészta, benne kellemesen édes, enyhén fahéjas almatöltelék.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Hozzávalók
- 2 rúdhoz elegendő mennyiség
Az almás töltelékhez
- 6 db nagyobb méretű alma
- kb. 10 dkg kristálycukor
- (az alma édességétől vagy savanyúságától függően)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál zsemlemorzsa a töltelék alá
Tésztához
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl langyos tej
- 50 dkg finomliszt átszitálva
- csipet só
- 20 dkg puha vaj
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- + a tészta tetejére 1 tojásfehérje lazán felverve
Elkészítési javaslat
- Először a tölteléket készítjük el, hogy kihűljön a felhasználásig. A megmosott, majd meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ha nagyon sok levet eresztene, nyomkodjuk ki. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pár perc alatt pároljuk puhára. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A tésztához a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc).
- A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt dagasszuk lágy, de ne ragacsos tésztává. (Apránként hozzáadott liszttel vagy éppen vajjal korrigálhatjuk az állagát, ha nem lenne megfelelő).
- A tésztát két részre osztjuk, gombócot formázunk,(keleszteni nem kell, egyből felhasználjuk).
- Enyhén lisztezett deszkán kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk az egyik gombócot. A hosszanti középső részen egyenletesen eloszlatjuk a 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, és rákanalazzuk a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, és oldalanként váltakozva ráhajtogatjuk a töltelékre. A másik adag tésztával is megcsináljuk ezt a folyamatot, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Óvatosan a sütőpapíros tepsire helyezzük mindkét rudat, de hagyjunk egy kis részt köztük. Konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk a tepsiben pihenni. (Ha nem férne a 2 rúd egy tepsibe, nyugodtan süsd őket egyenként).
- A tojásfehérjét lazán verjük fel villával, majd kenjük le vele a rétesek tetejét.
- 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet).
- Hagyjuk legalább langyosra hűlni és porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.
Megjegyzések
- A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, alma helyett akár meggyel, vagy éppen túróval is elkészíthetjük.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/