Epres mascarponés rolád
2017.02.13 | 10:03
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Piskóta
Epres mascarponés rolád
Fincsi.hu
2017-02-12 14:52:54
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Piskótához
- - 4 tojás
- - 3 ek. víz
- - 8 dkg porcukor
- - 8 dkg liszt
- - csipetnyi só
Krémhez
- - 25 dkg mascarpone
- - 2 dl tejszín
- - 1 kis tasak habfixáló por
- - 30 dkg eper
- - pár csepp citromlé
- - cukor ízlés szerint
Elkészítési javaslat
- A piskótához a fehérjéket a sóval, és a cukor felének kanalankénti és fokozatos (azaz ne egyszerre zúdítsuk bele) hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem (a tojáshab felverésének követendő praktikáiról cikkeink között olvashatsz). A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habot, majd beleszitálom a lisztet, és lassan, óvatosan összeforgatom.
- A masszát sütőpapírral bélelt nagy méretű sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
- A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így könnyű feltekerni, nekem nagyon bevált piskótatekercsekhez). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
- A krémhez tejszínt a habfixálóval felverem. A mascarponét egy tálba teszem, villával kicsit fellazítom, és beleforgatom a felvert tejszínt. Az epret megmosom, lecsepegtetem. Az egyik felét villával, vagy botmixerrel pépesítem, rácseppentem a citromlevet, és édesítem (szándékosan nem írtam cukor, vagy édesítőszer mennyiséget, mert ez pl. az eper édességétől is függ, hogy mennyi cukrot kíván), majd hozzáadom a tejszínes mascarponés masszához. A maradék epret (3-4 db-ot félreteszek a díszítéshez) kisebb darabra szeletelem, és ezt is beleforgatom a masszába.
- A krémet legalább 1 órára hűtőbe teszem, hogy kissé megdermedjen, így sokkal könnyebb vele dolgozni a töltésnél. A piskótát kitekerem, majd ha már teljesen kihűlt, megkenem a krémmel. A megadott krémmennyiség nyugodtan belemehet, én csak a díszítés kedvéért tettem félre egy picit belőle.
- A roládot óvatosan feltekerem (és ha a krém eléggé megdermedt, sehol sem fog kifolyni tekerés közben), és ezzel tulajdonképpen készen is van. Innentől kezdve bárki saját ízlése szerint díszítheti. Én a félretett krémből nyomózsákból készítettem rá egy kis díszt, félbevágott eperdarabokkal kombinálva.
- Érdemes szem előtt tartani, hogy ha félbevágott eperrel díszíted, azt csak közvetlenül fogyasztás előtt tedd rá, mert levet fog ereszteni, és átáztatja a piskótát.
Megjegyzések
- Tapasztalat alapján mondom, hogy ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, - ha lehet még fokozni -, sokkal finomabb. Ezalatt kellemesen összeérnek az ízek, a krém megdermed, és könnyedén szeletelhető lesz. Szóval érdemes várni vele!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/