Morzsás almás pite
2017.02.13 | 12:04
Beküldve:Gyümölcsös süti, Omlós tészta, Összes
Morzsás almás pite
Fincsi.hu
2017-02-13 13:18:52
Mint ahogy sok süteménynek, az almás pitének is akadnak különféle változatai. Ez itt egy hihetetlenül lédús, laza, puha változat, amit a tetejére szórt diós morzsa tesz még fantasztikusabbá.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Hozzávalók
- (30 x 23 cm-es tepsihez)
- Alsó tésztalaphoz
- - 15 dkg liszt
- - 8 dkg vaj
- - 1 ek. tejföl
- - csipet só
- - 1 ek. cukor
Töltlékhez
- - 4 nagyobb alma
- - fahéj (ízlés szerint)
- - cukor (almától is függ a mennyisége)
- - kb. 1-2 ek. búzadara (ha nagyon lédús az alma)
Morzsa a tetejére
- - 8 dkg vaj
- - 5 ek. liszt
- - 2 ek. darált dió
- - 2 ek. cukor
- - csipet só
Elkészítési javaslat
- Az alsó laphoz az összes hozzávalót gyorsan összedolgozom, sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél órára beteszem a hűtőszekrénybe pihenni.
- Míg a tészta a hűtőben áll, elkészítem a tölteléket. Az almákat megmosom, hámozom, majd nagy lyukú reszelőn lereszelem. Szükség szerint édesítem (a hozzáadott cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire édes almát használunk), belekeverem a fahéjat és a darát is. (Ez utóbbi el is hagyható, helyette az alma levét ki lehet nyomkodni).
- A morzsához a vajat elmorzsolom a cukorral, sóval, liszttel, dióval. Nem kell csomómentesre dolgozni, sőt annál jobb, minél darabosabb lesz.
- Öszeállítás: A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán tepsi méretű (30 x 23), vékony téglalappá nyújtom, majd enyhén vajazott, lisztezett tepsibe egyengetem. Lehetőleg jusson az oldalára is a tésztából. Rákanalazom az almát, elsimítom, és egyenletesen megszórom a morzsával, hogy mindenhol befedje.
- 160 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/