Mandulatorta

Mandulatorta

Mandulatorta

Mandulatorta
Nyomtatás
Sütési idő
45 min
Sütési idő
45 min
Omlós tésztához
  1. 5 dkg cukor
  2. 12 dkg vaj
  3. 22 dkg liszt
  4. 1 tojássárgája
  5. 1 késhegynyi só
  6. fél vaníliarúd kikapart belseje
Töltelékhez
  1. 4 tojás
  2. 8 dkg cukor
  3. 1 citrom reszelt héja
  4. 20 dkg hámozatlan mandula
  5. 4 ek Amaretto
  6. 1 késhegynyi só
Szóráshoz
  1. porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet munkalapra szitáljuk és mélyedést készítünk a közepébe. Beletesszük a tészta többi hozzávalóit és gyors mozdulatokkal cipót formálunk. Fóliába csomagolva a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
  2. A mandulát forró vízzel leforrázzuk, egy picit félretesszük, majd hideg vízzel leöblítjük és a héjából kinyomkodjuk. Szárazra törölve ledaráljuk.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájukat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az Amarettot, a citrom reszelt héját és a darált mandulát.
  4. A fehérjékből a só hozzáadásával kemény habot verünk, amit aztán több részletben óvatosan a cukros masszához keverünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra nyújtjuk és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába terítjük, úgy hogy kb. 3 cm magas szegélyt csinálunk. Célszerű a tortaforma alját sütőpapírral kibélelni.
  6. Beleszedjük a tölteléket, majd a tetejét egyenletesre simítjuk. Előmelegített sütőben, 190°C-on kb. 45 percig sütjük. A formából kiszedve rácson hagyjuk hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/