Diós zserbó

A diós-lekváros töltelék és a vékony, omlós lapok együtt valami ellenállhatatlan párost alkotnak.

Diós zserbó

Diós zserbó
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Tésztához
  1. 25 dkg margarin
  2. 50 dkg liszt
  3. 1 kiskanál szódabikarbóna
  4. 1 csomag vaníliás cukor
  5. 1 tojássárgája
  6. 1 teáskanál kristálycukor
  7. 4 evőkanál porcukor
  8. csipetnyi só
  9. 1 dkg élesztő
  10. 1 dl tejföl
  11. kb 0,5 dl tej
Töltelékhez
  1. 30 dkg darált dió
  2. 1 üveg sárgabarack lekvár
  3. 2 csomag vaníliás cukor
  4. 25 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A tejet langyosítjuk, beletesszük az 1 teáskanál kristálycukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és meleg helyen pár perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet a sóval, a szódabikarbónával, a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, és összemorzsoljuk a margarinnal. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és beleteszünk egy tojás sárgáját. A tejföl hozzáadása utána addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. Áttesszük gyúródeszkára, ahol 3 cipót formálunk belőle. Ezeket letakarjuk és pihentetjük.
  3. Ezalatt a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót jól összekeverjük. Egy alacsony peremű nagy tepsit kikenünk margarinnal, (vagy sütőpapírt teszünk bele) és erre méretre kinyújtjuk az egyik cipót. A lekvár felét egyenletesen rákenjük és megszórjuk a cukrozott dió felével. Erre rátesszük a második kinyújtott lapot, amit megkenünk a maradék lekvárral és rászórjuk a maradék cukros diót. Rátesszük a harmadik lapot, villával megszurkáljuk és fél órát pihenni hagyjuk.
  4. Előmelegített sütőben pár percig 200°C-on, majd 180°C-on tovább sütjük. Az egész sütés kb. fél óra. Tetejére tetszés szerint olvasztott tortabevonót, vagy csokimázat teszünk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/