Diós zserbó
2015.10.28 | 11:34
Beküldve:Omlós tészta, Összes
A diós-lekváros töltelék és a vékony, omlós lapok együtt valami ellenállhatatlan párost alkotnak.
Diós zserbó
Fincsi.hu
2015-10-28 12:33:21
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Tésztához
- 25 dkg margarin
- 50 dkg liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál kristálycukor
- 4 evőkanál porcukor
- csipetnyi só
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- kb 0,5 dl tej
Töltelékhez
- 30 dkg darált dió
- 1 üveg sárgabarack lekvár
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
- A tejet langyosítjuk, beletesszük az 1 teáskanál kristálycukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és meleg helyen pár perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet a sóval, a szódabikarbónával, a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, és összemorzsoljuk a margarinnal. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és beleteszünk egy tojás sárgáját. A tejföl hozzáadása utána addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. Áttesszük gyúródeszkára, ahol 3 cipót formálunk belőle. Ezeket letakarjuk és pihentetjük.
- Ezalatt a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót jól összekeverjük. Egy alacsony peremű nagy tepsit kikenünk margarinnal, (vagy sütőpapírt teszünk bele) és erre méretre kinyújtjuk az egyik cipót. A lekvár felét egyenletesen rákenjük és megszórjuk a cukrozott dió felével. Erre rátesszük a második kinyújtott lapot, amit megkenünk a maradék lekvárral és rászórjuk a maradék cukros diót. Rátesszük a harmadik lapot, villával megszurkáljuk és fél órát pihenni hagyjuk.
- Előmelegített sütőben pár percig 200°C-on, majd 180°C-on tovább sütjük. Az egész sütés kb. fél óra. Tetejére tetszés szerint olvasztott tortabevonót, vagy csokimázat teszünk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/