Répás sajttorta

Sokféle répatortát készítettem, és kóstoltam már, de ennek a verziónak nincs párja. Első olvasatra lehet hogy kissé macerásnak tűnhet összeállítani, de egyáltalán nem az. De még ha az is lenne, akkor is megérné a fáradtságot, mert hihetetlenül finom, könnyed sütemény.

Répás sajttorta

Répás sajttorta
Nyomtatás
A répatorta tésztájához
  1. (2,5 dl-es bögrével mérve)
  2. - 2 bögre liszt (fele sima, fele rétes)
  3. - 2 teáskanál sütőpor
  4. - 1 teáskanál szódabikarbóna
  5. - 1,5 tk. őrölt fahéj
  6. - csipet só
  7. - 1 bögre cukor (porcukor, kristálycukor, barnacukor is lehet)
  8. - 1/4 bögre étolaj
  9. - 3 egész tojás
  10. - 1 bögre nyers, reszelt sárgarépa
  11. - 1 bögre reszelt alma (kinyomkodva)
  12. - 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
  1. - 45 dkg mascarpone
  2. - 2 ek. tejföl
  3. - fél bögre cukor
  4. - 1 tojás
  5. - 1,5 ek. liszt
Elkészítési javaslat
  1. A mascarponés töltelékhez a tojást a cukorral simára keverem, majd hozzáadom a többi hozzávalót, alaposan elkeverem.
  2. A tésztához répát, almát megmosom, meghámozom, lereszelem (az alma levét kinyomkodom). A cukrot az olajjal elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat is.
  3. Egy másik tálban összekeverem a lisztet, sót, fahéjat, sütőport és szódabikarbonát. A reszeléket (répa, alma, citromhéj) beleforgatom a lisztes keverékbe, majd az egészet óvatosan beleforgatom a cukros, olajos masszába.
  4. A kész masszát sütőpapírral bélelt (vagy alul, oldalt alaposan kivajazott) kapcsos tortaformába (20 cm-es) öntöm, és 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) kb. 50-55 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm kivétel előtt. A sülési idő felénél le lehet takarni a tetejét fóliával, ha jobban kezdene pirulni.
Megjegyzések
  1. A torta állagával kapcsolatban megjegyezném, hogy nem kell teljesen keményre sütni, akkor jó, ha óvatosan megrázogatva a közepe még kicsit rezeg, nyersnek látszik. Ekkor nagy valószínűséggel jó lesz az állaga, lezárhatjuk a sütőt, de ne vegyük ki egyből, csak a sütő ajtaját nyissuk ki. Fontos, hogy csak miután teljesen kihűlt, akkor vegyük ki a formából (kb. 1,5-2 óra), és szeleteljük fel.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/