Répás sajttorta
2017.02.9 | 12:14
Beküldve:Húsvét, Krémes sütik, Összes, Torta
Sokféle répatortát készítettem, és kóstoltam már, de ennek a verziónak nincs párja. Első olvasatra lehet hogy kissé macerásnak tűnhet összeállítani, de egyáltalán nem az. De még ha az is lenne, akkor is megérné a fáradtságot, mert hihetetlenül finom, könnyed sütemény.
Répás sajttorta
Fincsi.hu
2017-02-09 13:28:38
Nyomtatás
A répatorta tésztájához
- (2,5 dl-es bögrével mérve)
- - 2 bögre liszt (fele sima, fele rétes)
- - 2 teáskanál sütőpor
- - 1 teáskanál szódabikarbóna
- - 1,5 tk. őrölt fahéj
- - csipet só
- - 1 bögre cukor (porcukor, kristálycukor, barnacukor is lehet)
- - 1/4 bögre étolaj
- - 3 egész tojás
- - 1 bögre nyers, reszelt sárgarépa
- - 1 bögre reszelt alma (kinyomkodva)
- - 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
- - 45 dkg mascarpone
- - 2 ek. tejföl
- - fél bögre cukor
- - 1 tojás
- - 1,5 ek. liszt
Elkészítési javaslat
- A mascarponés töltelékhez a tojást a cukorral simára keverem, majd hozzáadom a többi hozzávalót, alaposan elkeverem.
- A tésztához répát, almát megmosom, meghámozom, lereszelem (az alma levét kinyomkodom). A cukrot az olajjal elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat is.
- Egy másik tálban összekeverem a lisztet, sót, fahéjat, sütőport és szódabikarbonát. A reszeléket (répa, alma, citromhéj) beleforgatom a lisztes keverékbe, majd az egészet óvatosan beleforgatom a cukros, olajos masszába.
- A kész masszát sütőpapírral bélelt (vagy alul, oldalt alaposan kivajazott) kapcsos tortaformába (20 cm-es) öntöm, és 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) kb. 50-55 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm kivétel előtt. A sülési idő felénél le lehet takarni a tetejét fóliával, ha jobban kezdene pirulni.
Megjegyzések
- A torta állagával kapcsolatban megjegyezném, hogy nem kell teljesen keményre sütni, akkor jó, ha óvatosan megrázogatva a közepe még kicsit rezeg, nyersnek látszik. Ekkor nagy valószínűséggel jó lesz az állaga, lezárhatjuk a sütőt, de ne vegyük ki egyből, csak a sütő ajtaját nyissuk ki. Fontos, hogy csak miután teljesen kihűlt, akkor vegyük ki a formából (kb. 1,5-2 óra), és szeleteljük fel.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/