Mákosguba torta vaníliás krémmel töltve

Mákosguba torta vaníliás krémmel töltve

Mákosguba torta vaníliás krémmel töltve
Mákos gubát már többször készítettem, ezúttal viszont megpróbálkoztam a rendhagyó változatával, azaz a torta verzióval. A végeredmény fantasztikusan finom lett, hidegen tálalva, egy kellemes ebéd után isteni jól esett. Nagyon egyszerű és roppant finom édesség, ráadásul viszonylag olcsó is.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
  1. 24 cm-es kapcsos tortaformához
  2. - 10 db szikkadt (1 napos) kifli
  3. - 1 l tej
  4. - 10 dkg vaj
  5. - 3 tojássárgája
  6. - 15 dkg cukor
  7. - 1 cs. vaníliás cukor
  8. - 20 dkg darált mák
  9. - fél citrom reszelt héja
Krémhez
  1. - 1 cs. vaníliás pudingpor
  2. - 4 dl tej
  3. - 15 dkg cukor
  4. - 1 cs. vaníliás cukor
  5. - 25 dkg mascarpone
Elkészítési javaslat
  1. A krémmel kezdem, hogy legyen ideje kihűlni, mire felhasználom. Ehhez a pudingot a szokásos módon elkészítem, langyosra hűtöm. A mascarponét robotgéppel (vagy simán villával) fellazítom, hogy kenhető legyen, majd a langyos pudinghoz keverem. Az egészet félreteszem hűlni, ha már langyos, lefedve hűtőbe teszem dermedni.
  2. A gubához a kifliket ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy nagy tálba teszem. A mákot összevegyítem a citromhéjjal. A tejet a vajjal összemelegítem. A tojássárgákat a kétféle cukorral habverővel kikeverem, majd a langyos vajas tejhez öntöm, folyamatos kevergetés mellett picit összefőzöm (néhány perc).
  3. A darált mákot hozzákeverem a tejes, tojásos folyadékhoz, majd az egészet óvatosan a kiflikarikákra locsolom úgy, hogy mindenhol érje. Picit összeforgatom, és néhány percig hagyom, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
  4. A beáztatott kiflidarabokat belenyomkodom (alaposan össze kell tömöríteni, így vágásnál nem esik majd szét) a kivajazott, zsemlemorzsával vékonyan meghintett tortaformába, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Kiveszem a sütőből, leveszem a tortaforma karimáját, és félreteszem hűlni.
  5. Összeállítás: a kihűlt tortát egy hosszú pengéjű, éles késsel félbevágom, és nagyon óvatosan lecsúsztatom a felső lapot (segítség gyanánt a két lap közé lehet csúsztatni egy nagyon lapos tányért, így pofon egyszerűen levehető a felső lap, és nem is esik szét). A kihűlt krém felével megkenem az alsó lapot, majd visszahelyezem rá a tetejét, és a maradék krémmel ezt is bevonom. A tortakarikát (amit közben elmosok, megtörölgetek) újra visszaillesztem a tortára, óvatosan lefedve hűtőbe teszem.
  6. A tejszínhabot csak közvetlenül tálalás előtt teszem rá. Egész mákszemekkel díszítem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/