Mákosguba torta vaníliás krémmel töltve
2017.02.10 | 4:53
Beküldve:Krémes sütik, Összes, Torta
Mákosguba torta vaníliás krémmel töltve
Fincsi.hu
2017-02-10 18:07:24
Mákos gubát már többször készítettem, ezúttal viszont megpróbálkoztam a rendhagyó változatával, azaz a torta verzióval. A végeredmény fantasztikusan finom lett, hidegen tálalva, egy kellemes ebéd után isteni jól esett. Nagyon egyszerű és roppant finom édesség, ráadásul viszonylag olcsó is.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
- 24 cm-es kapcsos tortaformához
- - 10 db szikkadt (1 napos) kifli
- - 1 l tej
- - 10 dkg vaj
- - 3 tojássárgája
- - 15 dkg cukor
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 20 dkg darált mák
- - fél citrom reszelt héja
Krémhez
- - 1 cs. vaníliás pudingpor
- - 4 dl tej
- - 15 dkg cukor
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 25 dkg mascarpone
Elkészítési javaslat
- A krémmel kezdem, hogy legyen ideje kihűlni, mire felhasználom. Ehhez a pudingot a szokásos módon elkészítem, langyosra hűtöm. A mascarponét robotgéppel (vagy simán villával) fellazítom, hogy kenhető legyen, majd a langyos pudinghoz keverem. Az egészet félreteszem hűlni, ha már langyos, lefedve hűtőbe teszem dermedni.
- A gubához a kifliket ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy nagy tálba teszem. A mákot összevegyítem a citromhéjjal. A tejet a vajjal összemelegítem. A tojássárgákat a kétféle cukorral habverővel kikeverem, majd a langyos vajas tejhez öntöm, folyamatos kevergetés mellett picit összefőzöm (néhány perc).
- A darált mákot hozzákeverem a tejes, tojásos folyadékhoz, majd az egészet óvatosan a kiflikarikákra locsolom úgy, hogy mindenhol érje. Picit összeforgatom, és néhány percig hagyom, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
- A beáztatott kiflidarabokat belenyomkodom (alaposan össze kell tömöríteni, így vágásnál nem esik majd szét) a kivajazott, zsemlemorzsával vékonyan meghintett tortaformába, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Kiveszem a sütőből, leveszem a tortaforma karimáját, és félreteszem hűlni.
- Összeállítás: a kihűlt tortát egy hosszú pengéjű, éles késsel félbevágom, és nagyon óvatosan lecsúsztatom a felső lapot (segítség gyanánt a két lap közé lehet csúsztatni egy nagyon lapos tányért, így pofon egyszerűen levehető a felső lap, és nem is esik szét). A kihűlt krém felével megkenem az alsó lapot, majd visszahelyezem rá a tetejét, és a maradék krémmel ezt is bevonom. A tortakarikát (amit közben elmosok, megtörölgetek) újra visszaillesztem a tortára, óvatosan lefedve hűtőbe teszem.
- A tejszínhabot csak közvetlenül tálalás előtt teszem rá. Egész mákszemekkel díszítem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/