Francia mákos
2017.02.11 | 8:03
Beküldve:Karácsony, Krémes sütik, Összes
Francia mákos
Fincsi.hu
2017-02-10 20:51:07
Nyomtatás
Krémhez
- - 2 cs vaníliás pudingpor
- - 7 dl tej
- - 3 tojássárgája
- - 15 dkg porcukor
- - 1 cs vaníliás cukor
- - 35 dkg vaj
Piskótához
- - 12 dkg finomliszt
- - 15 tk sütőpor
- - 10 dkg mák egészben
- - 6 tojás szétválasztva
- - 18 dkg porcukor
- - 1 dl étolaj
- - 6 ek víz
Mézes laphoz
- - 30 dkg liszt
- - 10 dkg porcukor
- - 7 dkg puha vaj
- - 15 ek méz
- - 2 tojás
- - 1 tk szódabikarbna
- - 1 tk mézeskalács fűszerkeverék elhagyható
Tetejére
- - durvára vágott pörkölt dió
- - olvasztott étcsoki
Elkészítési javaslat
- Krém készítése: Érdemes a krémmel kezdeni, mert a felhasználásig hűlnie kell. A pudingport a tejjel megfőzöm, a tojások sárgáját habüstbe teszem, és vízgőz fölött habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majld ha kihűlt, csomómentesre keverem a vajjal és a pudinggal.
- A mákos piskótához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd apránként hozzáöntöm az olajat és a vizet. A tojáshabot is óvatosan beleforgatom, végül beleszitálom a sütőporos lisztet és hozzákeverem a mákot. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30 x 23 cm) 180 fokon kb 15-20 perc alatt világosra sütöm. Kivétel előtt tűpróba!
- A mézes lapokhoz az összes hozzávalót összegyúrom, majd a tésztát megfelezem. Két akkora lapot nyújtok, amekkora a piskóta tepsijének a mérete. A lapokat 180 fokon egyenként világosbarnára sütöm (laponként kb 10 perc). Vigyázni kell, mert hamar túlsülhet!
- Összeállítás: A krémből félreteszek egy keveset a süti tetejére. Alulra keül az egyik mézes lap, erre kenem a krém felét majd ráhelyezem a mákos piskótát. Erre újabb adag krém kerül, majd mézes lap végül a félretett krémmel bevonom a tetejét. Megszórom pörkölt dióval és olvasztott csokit csurgatok rá.
Megjegyzések
- Ha legalább fél napot állni hagyjuk, akkor a mézes lapok megpuhulnak és így szeletelni is sokkal könnyebben tudjuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/