Francia mákos

francia mákos

Francia mákos
Nyomtatás
Krémhez
  1. - 2 cs vaníliás pudingpor
  2. - 7 dl tej
  3. - 3 tojássárgája
  4. - 15 dkg porcukor
  5. - 1 cs vaníliás cukor
  6. - 35 dkg vaj
Piskótához
  1. - 12 dkg finomliszt
  2. - 15 tk sütőpor
  3. - 10 dkg mák egészben
  4. - 6 tojás szétválasztva
  5. - 18 dkg porcukor
  6. - 1 dl étolaj
  7. - 6 ek víz
Mézes laphoz
  1. - 30 dkg liszt
  2. - 10 dkg porcukor
  3. - 7 dkg puha vaj
  4. - 15 ek méz
  5. - 2 tojás
  6. - 1 tk szódabikarbna
  7. - 1 tk mézeskalács fűszerkeverék elhagyható
Tetejére
  1. - durvára vágott pörkölt dió
  2. - olvasztott étcsoki
Elkészítési javaslat
  1. Krém készítése: Érdemes a krémmel kezdeni, mert a felhasználásig hűlnie kell. A pudingport a tejjel megfőzöm, a tojások sárgáját habüstbe teszem, és vízgőz fölött habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majld ha kihűlt, csomómentesre keverem a vajjal és a pudinggal.
  2. A mákos piskótához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd apránként hozzáöntöm az olajat és a vizet. A tojáshabot is óvatosan beleforgatom, végül beleszitálom a sütőporos lisztet és hozzákeverem a mákot. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30 x 23 cm) 180 fokon kb 15-20 perc alatt világosra sütöm. Kivétel előtt tűpróba!
  3. A mézes lapokhoz az összes hozzávalót összegyúrom, majd a tésztát megfelezem. Két akkora lapot nyújtok, amekkora a piskóta tepsijének a mérete. A lapokat 180 fokon egyenként világosbarnára sütöm (laponként kb 10 perc). Vigyázni kell, mert hamar túlsülhet!
  4. Összeállítás: A krémből félreteszek egy keveset a süti tetejére. Alulra keül az egyik mézes lap, erre kenem a krém felét majd ráhelyezem a mákos piskótát. Erre újabb adag krém kerül, majd mézes lap végül a félretett krémmel bevonom a tetejét. Megszórom pörkölt dióval és olvasztott csokit csurgatok rá.
Megjegyzések
  1. Ha legalább fél napot állni hagyjuk, akkor a mézes lapok megpuhulnak és így szeletelni is sokkal könnyebben tudjuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/