Citromkrémes mákos szelet

Citromkrémes mákos szelet

Citromkrémes mákos szelet

Citromkrémes mákos szelet
A citrom és a mák ebben a sütiben is verhetetlen párost alkot. Hihetetlenül lágy, vékony mákos piskóta, enyhén citromos krémmel bolondítva. Abbahagyhatatlan, nem mellékesen pedig könnyen és gyorsan összeállítható.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Sütési idő
12 min
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 4 ek. víz
  3. - 6 ek. finomliszt
  4. - fél cs. sütőpor
  5. - 1,5 ek darált mák
  6. - 6 ek. cukor
  7. - csipet só
Krémhez
  1. - 50 dkg mascarpone krém
  2. - 1 cs. vaníliás (vagy tejszínes) pudingpor
  3. - 3,5 dl tej
  4. - cukor ízlés szerint
  5. - 1 cs. vaníliás cukor
  6. - 1 lime leve (de ez is ízlés szerint)
Elkészítési javaslat
  1. A mákos piskótához szétválasztom a tojásokat. A sárgáját habosra keverem a cukor felével, a vízzel és a mákkal. A fehérjét a sóval és a maradék cukorral kemény habbá verem. A mákos, tojássárgájás masszát kézi habverővel nagyon lassan, óvatos mozdulatokkal a habba forgatom (vigyázva, hogy ne essen össze!). A sütőport elkeverem a liszttel, majd kanalanként beleszitálom a habba és óvatosan összeforgatom.
  2. A masszát szilikonos sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe öntöm, enyhén elegyengetem, majd 10-12 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm. Picit a sütőben hagyom, de még langyosan lehúzom róla a sütőpapírt, papírostól visszateszem a tepsibe, és félreteszem hűlni.
  3. A krémhez a pudingot a szokásos módon elkészítem (csak kevesebb tejjel főzöm, hogy sűrűbb krémet kapjak). Mindenki ízlése szerint ízesítheti, én 5 ek. cukrot használtam a pudinghoz, de több cukrot már nem tettem a krémbe. A pudingot teljesen kihűtöm, majd hozzáadom a mascarponét, gépi habverővel simára keverem, közben citromlével ízesítem (az 1 lime leve lehet hogy valakinek sok, lehet hogy kevés, érdemes közben kóstolgatni, hogy eltaláljuk a kívánt ízhatást!).
  4. A krémet a kihűlt piskóta tetejére kanalazom, majd egyenletesen eloszlatom rajta. Fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem, másnapra a krém tökéletesen megdermed, és szépen szeletelhető.
  5. Egész mákszemekkel díszítem. Keskeny szeletekre vágva tálalom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/