Vaníliás mézes szelet málnatetővel
2017.02.13 | 12:51
Beküldve:Krémes sütik, Omlós tészta, Összes
Vaníliás mézes szelet málnatetővel
Fincsi.hu
2017-02-13 14:06:05
Főzött vaníliakrémmel töltött mézes lapok, amit a savanykás málnatető tesz igazán mennyeié. A málna kellemesen savanykás íze remekül illik a mézes tésztához és a vaníliás krémhez. Ha vendégvárónak szánod, érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert minél többet pihen, annál omlósabb, puhább lesz a sütemény.
Nyomtatás
Tésztához
- - 2 tojás
- - 10 dkg cukor
- - 1 ek méz
- - 5 dkg vaj
- - 40 dkg liszt
- - 1 tk. szódabikarbóna
- - csipet só
Krémhez
- - 2 tojássárgája
- - 4 púpozott ek. liszt
- - 5 dl tej
- - 3 ek. cukor
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 10 dkg vaj
Tetejére
- - málna (friss vagy fagyasztott)
- - 1 kis cs. tortazselé (12 g)
- - cukor
Elkészítési javaslat
- A tésztához az első négy hozzávalót (cukrot, mézet, tojást és a vajat) vízgőz fölött kevergetve felolvasztom, majd hozzáadom a szódabikarbónával, sóval elkevert lisztet is. A tésztát összegyúrom, három egyenlő részre osztom. (Meglehetősen ragacsos az állaga, de ne adj hozzá több lisztet, hanem fóliába csomagolva tedd be fél órára a hűtőbe).
- A tésztából három (sütőtepsi méretű) nagyon vékony lapot nyújtok, villával picit megszurkálom, és egyenként, sütőpapíron, tepsi hátulján 160 fokon kb. 8-10 perci alatt világosra sütöm. Érdemes eleve a sütőtepsi hátulján kinyújtani, így az áthelyezéssel nem kell külön ügyeskedni. Hamar megsül, így jobb, ha gyakran rápillantgatunk.
- Amíg sülnek és hűlnek a lapok, elkészítem a krémet. A tojássárgáját és a lisztet egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverem, majd felöntöm a maradék tejjel, és sűrű krémet főzök (úgy, mintha pudingot főznék). A vajat kihabosítom a kétféle cukorral, majd ha langyosra hűlt a főzött krém, összekeverem a kettőt, és teljesen kihűtöm.
- Összeállítás: a krémből a felső lapra 1-2 ek. krémet félreteszek, a maradékot megfelezem. Az alsó tésztalapot megkenem a krém felével, ráhelyezem a középső lapot, azt is megkenem a krémmel, ráhelyezem a felső lapot, és a félretett krémet elsimítom a tetején (így a rákerülő gyümölcsök nem gurulnak le róla, meg tudnak tapadni).
- A gyümölcsöt (tetszés szerint málna, ribizli, meggy stb..) egyenletesen eloszlatom a tetején, és bevonom tortazselével (elkészítés a tasakján található leírás alapján).
Megjegyzések
- Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor előtte természetesen csepegtessük le, és a levét tegyük félre a tortazseléhez, mert sokkal szebb színe és kellemesebb íze lesz így.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/