Vaníliás mézes szelet málnatetővel

Vaníliás mézes szelet málnatetővel

Vaníliás mézes szelet málnatetővel

Vaníliás mézes szelet málnatetővel
Főzött vaníliakrémmel töltött mézes lapok, amit a savanykás málnatető tesz igazán mennyeié. A málna kellemesen savanykás íze remekül illik a mézes tésztához és a vaníliás krémhez. Ha vendégvárónak szánod, érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert minél többet pihen, annál omlósabb, puhább lesz a sütemény.
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 2 tojás
  2. - 10 dkg cukor
  3. - 1 ek méz
  4. - 5 dkg vaj
  5. - 40 dkg liszt
  6. - 1 tk. szódabikarbóna
  7. - csipet só
Krémhez
  1. - 2 tojássárgája
  2. - 4 púpozott ek. liszt
  3. - 5 dl tej
  4. - 3 ek. cukor
  5. - 1 cs. vaníliás cukor
  6. - 10 dkg vaj
Tetejére
  1. - málna (friss vagy fagyasztott)
  2. - 1 kis cs. tortazselé (12 g)
  3. - cukor
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához az első négy hozzávalót (cukrot, mézet, tojást és a vajat) vízgőz fölött kevergetve felolvasztom, majd hozzáadom a szódabikarbónával, sóval elkevert lisztet is. A tésztát összegyúrom, három egyenlő részre osztom. (Meglehetősen ragacsos az állaga, de ne adj hozzá több lisztet, hanem fóliába csomagolva tedd be fél órára a hűtőbe).
  2. A tésztából három (sütőtepsi méretű) nagyon vékony lapot nyújtok, villával picit megszurkálom, és egyenként, sütőpapíron, tepsi hátulján 160 fokon kb. 8-10 perci alatt világosra sütöm. Érdemes eleve a sütőtepsi hátulján kinyújtani, így az áthelyezéssel nem kell külön ügyeskedni. Hamar megsül, így jobb, ha gyakran rápillantgatunk.
  3. Amíg sülnek és hűlnek a lapok, elkészítem a krémet. A tojássárgáját és a lisztet egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverem, majd felöntöm a maradék tejjel, és sűrű krémet főzök (úgy, mintha pudingot főznék). A vajat kihabosítom a kétféle cukorral, majd ha langyosra hűlt a főzött krém, összekeverem a kettőt, és teljesen kihűtöm.
  4. Összeállítás: a krémből a felső lapra 1-2 ek. krémet félreteszek, a maradékot megfelezem. Az alsó tésztalapot megkenem a krém felével, ráhelyezem a középső lapot, azt is megkenem a krémmel, ráhelyezem a felső lapot, és a félretett krémet elsimítom a tetején (így a rákerülő gyümölcsök nem gurulnak le róla, meg tudnak tapadni).
  5. A gyümölcsöt (tetszés szerint málna, ribizli, meggy stb..) egyenletesen eloszlatom a tetején, és bevonom tortazselével (elkészítés a tasakján található leírás alapján).
Megjegyzések
  1. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor előtte természetesen csepegtessük le, és a levét tegyük félre a tortazseléhez, mert sokkal szebb színe és kellemesebb íze lesz így.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/