Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta
Nyomtatás
Sütési idő
24 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Sütési idő
24 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
  1. 20 dkg (héjas) darált mandula
  2. 4 tojásfehérje
  3. 12 dkg porcukor
  4. csipetnyi só
Krémhez
  1. 4 tojássárgája
  2. 4 dkg barnacukor
  3. 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  4. 1,5 dl tejszín
  5. 20 dkg vaj
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a fehérjét félig felverem, majd hozzáadom a cukrot, és fényes, kemény habbá verem. A (héjastól) ledarált mandulát óvatosan beleforgatom a cukros tojáshabba.
  2. Egy 20 centis szilikonformába öntöm a tészta felét, kicsit megrázogatom, hogy egyenletesen elterüljön a massza és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöm, majd megismétlem a maradék masszával is. (Ha van két egyforma méretű formád, bátran süsd egyszerre a két lapot!)
  3. Miután kivettem a sütőből, rácsra vagy egy gyúródeszkára borítom a lapokat, és megvárom míg teljesen kihűlnek.
  4. A krémhez a tojások sárgáját, a cukrot, a tejszínt és a keményítőt egy tálba teszem, és vízgőz felett egy habverővel állandóan kevergetve sűrű, fényes, puding állagú krémmé gőzölöm. Eltart néhány percig, de kitartás, megéri a kevergetés!
  5. Leveszem a tűzről és mikor már langyosra hűlt, elkeverem benne a felkockázott, szoba hőmérsékletű vajat, és botmixer segítségével homogénre keverem.
  6. A krémet teljesen kihűtöm, és felhasználás előtt kb. 15 percre a hűtőbe teszem, hogy kenhető állagúra dermedjen. Ezután az alsó tésztalap tetejét megkenem a krém harmadával, és óvatosan ráhelyezem a másik tésztalapot, amit bevonok a maradék krémmel.
  7. Néhány órára, de legjobb, ha egy teljes éjszakára hűtőben áll, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Megjegyzések
  1. Én most ezt nem tettem meg, de az elkészült torta tetejét bátran díszítsd szeletelt mandulával, sőt még finomabb, ha előtte kicsit megpirítod!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/