Svéd mandulatorta
2017.04.18 | 1:09
Beküldve:Krémes sütik, Összes, Torta
Svéd mandulatorta
Fincsi.hu
2017-04-18 14:48:38
Nyomtatás
Sütési idő
24 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
- 20 dkg (héjas) darált mandula
- 4 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- csipetnyi só
Krémhez
- 4 tojássárgája
- 4 dkg barnacukor
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 1,5 dl tejszín
- 20 dkg vaj
Elkészítési javaslat
- A tésztához a fehérjét félig felverem, majd hozzáadom a cukrot, és fényes, kemény habbá verem. A (héjastól) ledarált mandulát óvatosan beleforgatom a cukros tojáshabba.
- Egy 20 centis szilikonformába öntöm a tészta felét, kicsit megrázogatom, hogy egyenletesen elterüljön a massza és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütöm, majd megismétlem a maradék masszával is. (Ha van két egyforma méretű formád, bátran süsd egyszerre a két lapot!)
- Miután kivettem a sütőből, rácsra vagy egy gyúródeszkára borítom a lapokat, és megvárom míg teljesen kihűlnek.
- A krémhez a tojások sárgáját, a cukrot, a tejszínt és a keményítőt egy tálba teszem, és vízgőz felett egy habverővel állandóan kevergetve sűrű, fényes, puding állagú krémmé gőzölöm. Eltart néhány percig, de kitartás, megéri a kevergetés!
- Leveszem a tűzről és mikor már langyosra hűlt, elkeverem benne a felkockázott, szoba hőmérsékletű vajat, és botmixer segítségével homogénre keverem.
- A krémet teljesen kihűtöm, és felhasználás előtt kb. 15 percre a hűtőbe teszem, hogy kenhető állagúra dermedjen. Ezután az alsó tésztalap tetejét megkenem a krém harmadával, és óvatosan ráhelyezem a másik tésztalapot, amit bevonok a maradék krémmel.
- Néhány órára, de legjobb, ha egy teljes éjszakára hűtőben áll, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Megjegyzések
- Én most ezt nem tettem meg, de az elkészült torta tetejét bátran díszítsd szeletelt mandulával, sőt még finomabb, ha előtte kicsit megpirítod!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/