Habos – gesztenyés kocka

Habos - gesztenyés kocka
Ez a süti hihetetlenül lágy, könnyed, szinte szájban olvadós. Nem igazán lehet egy szeletnél megálljt parancsolni. A tésztában lévő reszelt gesztenyének köszönhetően pedig nagyon különleges az ízhatás.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
  1. 5 tojás (szétválasztva)
  2. 13 dkg cukor
  3. 3,5 dkg liszt (nem elírás!)
  4. 1 tk. sütőpor
  5. 1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
  6. 13 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza (reszelve)
  7. 1 tk. rum/aroma
Gesztenyés krémhez
  1. 40 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
  2. 1 cs. vaníliás pudingpor
  3. 3 dl tej
  4. 20 dkg vaj
  5. porcukor ízlés szerint (ha a gesztenye cukrozott volt, ezt is vedd figyelembe)
  6. rum/aroma ízlés szerint
Tetejére
  1. 4 dl tejszínhab
  2. 1 kis cs. habfixáló (10 g)
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a lisztet, sütőport és a kakaóport összevegyítem. A tojásfehérjét a cukorral és egy csipetnyi sóval kemény habbá verem.
  2. A tojások sárgáját egyenként a habhoz keverem, majd beleszitálom a lisztes keveréket, végül óvatosan beleforgatom a reszelt gesztenyét, és a rummal/aromával ízesítem.
  3. A masszát egy 30x22 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe csorgatom, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Miután kivettem a sütőből, még melegen lehúzom az aljáról a sütőpapírt (ilyenkor még pikk-pakk lejön), majd papírral együtt vissza is helyezem a tepsibe, és hagyom kihűlni a tésztát.
  4. Közben a pudingot megfőzöm (a hagyományos módon, csak itt kevesebb tejjel). A vajat a porcukorral habosra keverem, és a langyosra hűlt pudinggal összedolgozom, (ha kell, robotgéppel szép simára keverem), végül beleforgatom a lereszelt gesztenyét (egy keveset tegyél félre a süti tetejére, de helyettesítheted csokiforgáccsal is!), és rummal/aromával ízesítem.
Összeállítás
  1. A tésztát sütőpapírral együtt kiemelem a tepsiből, és egy nagy fadeszkára/tálcára helyezem. A gesztenyés krémet egyenletesen rásimítom a kihűlt tészta tetejére.
  2. A tejszínből a habfixálóból kemény habot verek. Rákenem a gesztenyés krémre. Végül a tejszínhab tetejét megszórom reszelt gesztenyével. Azonnal fogyasztható, de ha állni hagyod a hűtőben néhány órára, még fantasztikusabb végeredményt kapsz.
Megjegyzések
  1. Egy nagyon minimális lisztet tartalmazó, laza, habkönnyű tészta, rajta egy lágy, nem túl édes gesztenyekrémes réteggel, és tejszínhabbal. Lehűtve igazán finom!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/