Habos – gesztenyés kocka
2017.10.30 | 11:48
Beküldve:Krémes sütik, Összes, Piskóta
Habos - gesztenyés kocka
Fincsi.hu
2017-10-29 07:07:56
Ez a süti hihetetlenül lágy, könnyed, szinte szájban olvadós. Nem igazán lehet egy szeletnél megálljt parancsolni. A tésztában lévő reszelt gesztenyének köszönhetően pedig nagyon különleges az ízhatás.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
- 5 tojás (szétválasztva)
- 13 dkg cukor
- 3,5 dkg liszt (nem elírás!)
- 1 tk. sütőpor
- 1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
- 13 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza (reszelve)
- 1 tk. rum/aroma
Gesztenyés krémhez
- 40 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 20 dkg vaj
- porcukor ízlés szerint (ha a gesztenye cukrozott volt, ezt is vedd figyelembe)
- rum/aroma ízlés szerint
Tetejére
- 4 dl tejszínhab
- 1 kis cs. habfixáló (10 g)
Elkészítési javaslat
- A tésztához a lisztet, sütőport és a kakaóport összevegyítem. A tojásfehérjét a cukorral és egy csipetnyi sóval kemény habbá verem.
- A tojások sárgáját egyenként a habhoz keverem, majd beleszitálom a lisztes keveréket, végül óvatosan beleforgatom a reszelt gesztenyét, és a rummal/aromával ízesítem.
- A masszát egy 30x22 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe csorgatom, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Miután kivettem a sütőből, még melegen lehúzom az aljáról a sütőpapírt (ilyenkor még pikk-pakk lejön), majd papírral együtt vissza is helyezem a tepsibe, és hagyom kihűlni a tésztát.
- Közben a pudingot megfőzöm (a hagyományos módon, csak itt kevesebb tejjel). A vajat a porcukorral habosra keverem, és a langyosra hűlt pudinggal összedolgozom, (ha kell, robotgéppel szép simára keverem), végül beleforgatom a lereszelt gesztenyét (egy keveset tegyél félre a süti tetejére, de helyettesítheted csokiforgáccsal is!), és rummal/aromával ízesítem.
Összeállítás
- A tésztát sütőpapírral együtt kiemelem a tepsiből, és egy nagy fadeszkára/tálcára helyezem. A gesztenyés krémet egyenletesen rásimítom a kihűlt tészta tetejére.
- A tejszínből a habfixálóból kemény habot verek. Rákenem a gesztenyés krémre. Végül a tejszínhab tetejét megszórom reszelt gesztenyével. Azonnal fogyasztható, de ha állni hagyod a hűtőben néhány órára, még fantasztikusabb végeredményt kapsz.
Megjegyzések
- Egy nagyon minimális lisztet tartalmazó, laza, habkönnyű tészta, rajta egy lágy, nem túl édes gesztenyekrémes réteggel, és tejszínhabbal. Lehűtve igazán finom!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/