Gesztenyés – lekváros piskótatekercs

Gesztenyés - lekváros piskótatekercs

Gesztenyés – lekváros piskótatekercs

Gesztenyés - lekváros piskótatekercs
Serves 10
A tekercs tésztája egy sima piskóta, amit a gesztenyés krémmel való megtöltés előtt vékonyan megkenek finom, savanykás ribizlilekvárral, amitől a krém még finomabb lesz, jobban kihangsúlyozza az ízeket.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Hozzávalók
  1. Piskótához
  2. - 4 tojás
  3. - 3 ek. víz
  4. - 8 dkg porcukor
  5. - 8 dkg liszt
  6. - csipetnyi só
Krémhez
  1. - 25 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
  2. - 25 dkg mascarpone
  3. - porcukor ízlés szerint
  4. - 10 dkg puha vaj
  5. - 1 tk. rum vagy aroma
  6. - ribizlilekvár (vagy tetszőleges, de lehetőleg savanykás ízű lekvár)
Elkészítési javaslat
  1. A piskótához a fehérjéket a sóval, és a cukor felének kanalankénti és fokozatos hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem. A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habba, majd beleszitálom a lisztet, és lassan, óvatosan összeforgatom.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt nagy méretű sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
  3. A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így könnyű feltekerni, nekem nagyon bevált piskótatekercsekhez). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
  4. A vajat simára keverem a porcukorral, majd összekeverem a mascarponéval, krumplinyomóval belenyomom a gesztenyemasszát, és az egészet együtt jó alaposan kikeverem, közben ízlés szerint rummal/aromával ízesítem.
  5. A teljesen kihűlt tésztát vékonyan megkenem a lekvárral, majd rákanalazom a krém nagy részét (hagyok a külsejére is egy keveset) és egyenletesen elkenem. Ezután óvatosan feltekerem a tésztát, majd a maradék krémmel kívülről is bevonom.
  6. 1-2 órán át hűtőben állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek, majd éles késsel felszeletelem, és közvetlenül tálalás előtt tejszínhabbal díszítem.
Megjegyzések
  1. Ha a gesztenyemassza cukrozott, akkor természetesen ezt is figyelembe kell venni az édesítésnél!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/