Gesztenyés – lekváros piskótatekercs
2017.11.12 | 8:52
Beküldve:Krémes sütik, Összes, Piskóta
Gesztenyés - lekváros piskótatekercs
Fincsi.hu
2017-11-12 16:43:09
Serves 10
A tekercs tésztája egy sima piskóta, amit a gesztenyés krémmel való megtöltés előtt vékonyan megkenek finom, savanykás ribizlilekvárral, amitől a krém még finomabb lesz, jobban kihangsúlyozza az ízeket.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Hozzávalók
- Piskótához
- - 4 tojás
- - 3 ek. víz
- - 8 dkg porcukor
- - 8 dkg liszt
- - csipetnyi só
Krémhez
- - 25 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
- - 25 dkg mascarpone
- - porcukor ízlés szerint
- - 10 dkg puha vaj
- - 1 tk. rum vagy aroma
- - ribizlilekvár (vagy tetszőleges, de lehetőleg savanykás ízű lekvár)
Elkészítési javaslat
- A piskótához a fehérjéket a sóval, és a cukor felének kanalankénti és fokozatos hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem. A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habba, majd beleszitálom a lisztet, és lassan, óvatosan összeforgatom.
- A masszát sütőpapírral bélelt nagy méretű sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
- A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így könnyű feltekerni, nekem nagyon bevált piskótatekercsekhez). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
- A vajat simára keverem a porcukorral, majd összekeverem a mascarponéval, krumplinyomóval belenyomom a gesztenyemasszát, és az egészet együtt jó alaposan kikeverem, közben ízlés szerint rummal/aromával ízesítem.
- A teljesen kihűlt tésztát vékonyan megkenem a lekvárral, majd rákanalazom a krém nagy részét (hagyok a külsejére is egy keveset) és egyenletesen elkenem. Ezután óvatosan feltekerem a tésztát, majd a maradék krémmel kívülről is bevonom.
- 1-2 órán át hűtőben állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek, majd éles késsel felszeletelem, és közvetlenül tálalás előtt tejszínhabbal díszítem.
Megjegyzések
- Ha a gesztenyemassza cukrozott, akkor természetesen ezt is figyelembe kell venni az édesítésnél!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/