Hófehérke szelet

Hófehérke szelet

Hófehérke szelet

Hófehérke szelet
Egy klasszikus krémes sütemény, amit biztosan sokan ismernek, akár más néven is (én már hókocka néven is hallottam már ezzel a recepttel), és amilyen egyszerűen néz ki, olyan fantasztikusan finom. Három puha, omlós lap, közöttük rém egyszerű főzött krém. Egyszerűen eteti magát. Egyetlen hátránya, hogy legalább egy éjszakát várni kell vele, hogy tökéletesen megpuhuljanak a lapok.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
30 min
A tésztához
  1. 30 dkg finomliszt
  2. 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  3. 10 dkg porcukor
  4. 3/4 csomag sütőpor
  5. 1 tojás
  6. néhány evőkanál tejföl
A krémhez
  1. 4 evőkanál sima liszt
  2. 4 dl tej
  3. 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  4. 15 dkg porcukor
  5. 1 csomag vaníliás cukor
  6. Tetejére
  7. porcukor (ízlés szerint)
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet összekeverem a sütőporral és porcukorral, elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a tojást, majd annyi tejfölt adagolok hozzá, hogy könnyen gyúrható, jól nyújtható tésztát kapjak. Ha túl ragacsos lenne, kevés lisztet adok hozzá.
  2. A tésztát három egyenlő részre osztom, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 20x30 cm-es lapokra nyújtom. A kinyújtott tésztát egy méretre vágott sütőpapírra helyezem, és ráhúzom egy nagyobb tepsi hátoldalára. Villával kicsit megszurkálom a tésztát, így nem púposodik fel sütés közben.
  3. A lapokat a tepsi hátulján, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6-8 perc alatt egyenként megsütöm. A sütési idő nagyban függ a sütő minőségétől, de általánosságban véve akkor jó, ha elkezd barnulni a tészta széle, de a közepe még világos, szinte nyersnek tűnő, megnyomva kissé puha. A kisült lapokat kihűtöm
  4. A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverem, majd hozzáadom a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzöm, majd teljesen kihűtöm.
  5. Közben a vajat és a kétféle cukrot kézi mixerrel fehéredésig habosra keverem, majd amikor a főzött krém kihűlt, akkor két krémet összekeverem.
  6. Összeállítás: az egyik tésztalapot egy tálcára helyezem, rákenem a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a maradék krém, melyre ráhelyezem a harmadik lapot.
  7. Éjszakára letakarva hűtőbe (vagy hideg, hűvös helyre) teszem, másnap miután a hűtőből kivettem még szobahőmérsékleten rövid ideig állni hagyom, hogy kellően átpuhuljanak a lapok.
  8. Közvetlenül tálalás előtt meghintem porcukorral és éles késsel keskeny szeletekre vágom.
Megjegyzések
  1. Ideális vendégváró, azonban egy nappal korábban el kell készíteni, mert a lapoknak minimum egy éjszaka kell a puhuláshoz.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/