Ünnepi fahéjas piskótatekercs

Ünnepi fahéjas piskótatekercs

Ünnepi fahéjas piskótatekercs

Ünnepi fahéjas piskótatekercs
Egy igazán karácsony ízű fahéjas tekercs, amit nehéz lesz nem szeretni! A fűszereknek köszönhetően mézeskalács ízű, amit remekül kiegészít a nem túl édes mascarponés töltelék.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Sütési idő
10 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Piskótához
  1. 4 tojás
  2. 3 ek. víz
  3. 8 dkg porcukor
  4. 8 dkg liszt
  5. 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  6. 1 tk őrölt fahéj
  7. egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék
  8. csipetnyi só
Krémhez
  1. 25 dkg mascarpone
  2. 2 kis tasak habfixáló por
  3. cukor (ízlés szerint)
  4. 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval felverem, mikor már majdnem kész, kanalanként hozzáadom cukrot és tovább verem, míg szép fényes, vágható állagú lesz a hab.
  2. A sárgájákat elkeverem a vízzel, majd óvatosan hozzákeverem a habhoz, beleszitálom a kakaóporral, fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel elkevert lisztet is, és azzal is összeforgatom. A masszát egy nagy, kb. 30x30 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm (sütési idő sütőfüggő, a lényeg, hogy ne süssük túl, mert nehéz lesz feltekerni).
  3. A piskótát (sütőpapírral felfelé) egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem. (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így egyszerű feltekerni, és így sokkal könnyebb lesz a töltelékkel együtt roládot formázni belőle). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
  4. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverem, a mascarponét kicsit átdolgozom kézi robotgéppel, majd a habot a mascarponéba forgatom,ízlés szerint édesítem.
  5. A kihűlt piskótát kitekerem a konyharuhából, megtöltöm a krém 3/4-ével, feltekerem és körbekenem a maradékkal.
  6. A tetejét közvetlenül tálalás előtt finoman meghintem fahéjjal.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/