Ünnepi fahéjas piskótatekercs
2017.11.30 | 12:31
Beküldve:Karácsony, Krémes sütik, Összes, Piskóta, Ünnepek
Ünnepi fahéjas piskótatekercs
Fincsi.hu
2017-11-29 22:00:28
Egy igazán karácsony ízű fahéjas tekercs, amit nehéz lesz nem szeretni! A fűszereknek köszönhetően mézeskalács ízű, amit remekül kiegészít a nem túl édes mascarponés töltelék.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Piskótához
- 4 tojás
- 3 ek. víz
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 tk őrölt fahéj
- egy csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék
- csipetnyi só
Krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 2 kis tasak habfixáló por
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítési javaslat
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval felverem, mikor már majdnem kész, kanalanként hozzáadom cukrot és tovább verem, míg szép fényes, vágható állagú lesz a hab.
- A sárgájákat elkeverem a vízzel, majd óvatosan hozzákeverem a habhoz, beleszitálom a kakaóporral, fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel elkevert lisztet is, és azzal is összeforgatom. A masszát egy nagy, kb. 30x30 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm (sütési idő sütőfüggő, a lényeg, hogy ne süssük túl, mert nehéz lesz feltekerni).
- A piskótát (sütőpapírral felfelé) egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem. (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így egyszerű feltekerni, és így sokkal könnyebb lesz a töltelékkel együtt roládot formázni belőle). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
- A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverem, a mascarponét kicsit átdolgozom kézi robotgéppel, majd a habot a mascarponéba forgatom,ízlés szerint édesítem.
- A kihűlt piskótát kitekerem a konyharuhából, megtöltöm a krém 3/4-ével, feltekerem és körbekenem a maradékkal.
- A tetejét közvetlenül tálalás előtt finoman meghintem fahéjjal.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/