Diós – mazsolás krémes kocka

Diós – mazsolás krémes kocka

Diós - mazsolás krémes kocka
Könnyed, diós tésztalapok között finom, lágy főzött vaníliakrém. A tésztába sült mazsola, pirított dió és aszalt áfonya teszi igazán ízletessé a süteményt.
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Teljes elkészítési idő
25 min
Sütési idő
15 min
Teljes elkészítési idő
25 min
A tésztához
  1. 4 db tojásfehérje
  2. 10 dkg porcukor
  3. 6 dkg liszt
  4. 1 tk sütőpor
  5. 10 dkg darált dió
  6. 1 marék apróra vágott dió
  7. 1 marék mazsola
  8. 1 marék aszalt áfonya
A krémhez
  1. 4 tojássárgája
  2. 4 ek. liszt
  3. 3 dl tej
  4. cukor ízlés szerint
  5. 25 dkg mascarpone
Elkészítési javaslat
  1. A mazsolát és az áfonyát beáztatom, majd szűrőn lecsepegtetem.
  2. A tésztához a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdem habbá verni, mikor már majdnem kész, kanalanként hozzáadom a cukrot, és folytatom, míg teljesen kemény lesz a hab.
  3. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd a habba szitálom, és a darált diót is hozzáadom, hablapáttal óvatosan összeforgatom a masszát.
  4. Egy nagy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral, és egyenletesen eloszlatom benne a masszát, majd megszórom az apróra vágott dióval, mazsolával és áfonyával.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsálláson kb. 15 perc alatt szép világos színűre sütöm.
  6. Kiveszem a sütőből, lehúzom az aljáról a papírt (melegen még könnyedén lejön), és visszahelyezem a tepsibe, kihűtöm, majd kettévágom a tésztát.
  7. A krémhez a tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, liszttel simára keverem. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről.
  8. A tojássárgás keveréket a tejhez öntöm, visszateszem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve, kis lángon puding sűrűségűre főzöm, kb 2-3 percig. Kihűtöm, majd összedolgozom a mascarponéval.
  9. Összeállítás: az egyik tésztalapot (diós felével felfelé) egy tálcára helyezem, majd egyenletesen rákenem a vaníliakrémet. Ezután ráhelyez a másik lapot (szintén diós felével felfelé), majd pár órára hűtőbe teszem, így a krém teljesen megdermed, a tésztalapok megpuhulnak és szépen szeletelhető lesz.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/