Emeletes mákos guba tejszínes krémmel

Emeletes mákos guba tejszínes krémmel

Emeletes mákos guba tejszínes krémmel
Gyermekkorunk megunhatatlan kedvence a népszerű mákos guba. Van, aki csak karácsonyi ünnepek alkalmával készíti el ezt a mennyei finomságot, és van, akik szinte minden héten képes lenne falatozni belőle. Ahogy más recepteknek is, a mákos gubának is léteznek variációi, sokféleképpen el lehet készíteni, a lényeg, hogy finom puha, krémes és mákos legyen. Az alábbi is egy lehetséges elkészítési mód erre a krémes, mákos finomságra.
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 8 dl tej, felforrósítva
  2. kb. 8 db kissé szikkadt vajas kifli
  3. 10 dkg darált mák
  4. 6 dkg porcukor
  5. csipet só
  6. Krémhez
  7. 2 dl habtejszín (min. 30%), habbá verve
  8. 25 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten
  9. 4 dkg porcukor
  10. 1 cs. vaníliás cukor
  11. fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítési javaslat
  1. A tejszínt habbá verem. A mascarponét egy nagy tálban elkeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A felvert hab egyharmadát hozzáadom a mascarponéhoz, és fellazítom vele, majd hozzáadom a többi tejszínhabot is, és óvatosan összeforgatom. Habos, könnyű krémet kapok.
  2. A tejet felforrósítom. A kiflit kb. egy centis karikákra vágom, és egy nagy tálba halmozom (még nem abba, amibe végül összeállítom majd). A mákot elkeverem a porcukorral és egy csipet sóval. A kiflidarabokat meglocsolom a tejjel, várok egy kicsit, hogy a kiflik magába szívják a tejet, majd a cukros mákkal megszórom, és lazán összekeverem az egészet, hogy mindenhol érje.
  3. A desszert rétegezése: egy nagy üvegtálba kerül a mákos kifli fele, erre jön a krém fele, majd újabb réteg kifli, és a maradék krém. Tálalás előtt néhány órára behűtöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/