Emeletes mákos guba tejszínes krémmel
2018.10.8 | 8:30
Beküldve:Karácsony, Krémes sütik, Összes, Sütés nélkül
Emeletes mákos guba tejszínes krémmel
Fincsi.hu
2018-10-06 21:05:43
Gyermekkorunk megunhatatlan kedvence a népszerű mákos guba. Van, aki csak karácsonyi ünnepek alkalmával készíti el ezt a mennyei finomságot, és van, akik szinte minden héten képes lenne falatozni belőle. Ahogy más recepteknek is, a mákos gubának is léteznek variációi, sokféleképpen el lehet készíteni, a lényeg, hogy finom puha, krémes és mákos legyen. Az alábbi is egy lehetséges elkészítési mód erre a krémes, mákos finomságra.
Nyomtatás
Hozzávalók
- 8 dl tej, felforrósítva
- kb. 8 db kissé szikkadt vajas kifli
- 10 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- Krémhez
- 2 dl habtejszín (min. 30%), habbá verve
- 25 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten
- 4 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítési javaslat
- A tejszínt habbá verem. A mascarponét egy nagy tálban elkeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A felvert hab egyharmadát hozzáadom a mascarponéhoz, és fellazítom vele, majd hozzáadom a többi tejszínhabot is, és óvatosan összeforgatom. Habos, könnyű krémet kapok.
- A tejet felforrósítom. A kiflit kb. egy centis karikákra vágom, és egy nagy tálba halmozom (még nem abba, amibe végül összeállítom majd). A mákot elkeverem a porcukorral és egy csipet sóval. A kiflidarabokat meglocsolom a tejjel, várok egy kicsit, hogy a kiflik magába szívják a tejet, majd a cukros mákkal megszórom, és lazán összekeverem az egészet, hogy mindenhol érje.
- A desszert rétegezése: egy nagy üvegtálba kerül a mákos kifli fele, erre jön a krém fele, majd újabb réteg kifli, és a maradék krém. Tálalás előtt néhány órára behűtöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/