Mimóza szelet

Mimóza szelet
Hihetetlenül finom sütemény, az omlós lapok között vékonyka, édes baracklekvár réteg, ami a savanykás citromos krémmel remekül összeillik.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Tészta hozzávalói
  1. 50 dkg liszt
  2. 20 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  3. 2 tojássárgája
  4. 4 ek. tejlföl
  5. 10 dkg porcukor
  6. 1 cs. sütőpor
  7. csipet só
Krém hozzávalói
  1. 2,5 dl tej
  2. 4 ek. liszt
  3. 25 dkg vaj/margarin (szoba hőmérsékletű)
  4. 20 dkg porcukor
  5. 1 cs. vaníliás cukor
  6. kisebb citrom leve + lereszelt héja
Tésztalap kenéséhez
  1. sárgabaracklekvár
Elkészítési javaslat
  1. A margarint a liszttel elmorzsolom, és a tészta többi hozzávalóival együtt összegyúrom. Rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapok. A tésztát 4 egyenlő részre osztom, és lisztezett felületen a négy gombócot egyenként 30x35 cm-es tepsi méretűre nyújtom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt egyenként világos színűre sütöm a tésztalapokat. Sütés előtt mindegyiket megszurkálom villával.
  2. Míg a lapok sülnek, elkészítem a krémet. A tejben a lisztet csomómentesre keverem, majd állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzök, és félreteszem hűlni.
  3. A margarint/vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromlevével és a lereszelt héjával alaposan összedolgozom. A kihűlt lisztes pépet kanalanként belekeverem a vajas masszába, majd kézi mixerrel simára keverem az egészet.
  4. Rétegezés: az első lapot megkenem lekvárral, ráhelyezem a második lapot. Erre jön a citromos krém, majd a harmadik lap majd ismét lekvár, végezetül a negyedik lap. Hűtőbe teszem, majd másnap, ha megpuhult a tészta, egyforma szeletekre vágom és a tetejét megszórom porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/