Hólabda torta

Hólabda torta

Hólabda torta
Gyerekkorunk egyik nagy kedvence, a karácsonyi sütiarzenál elmaradhatatlan darabja a hólabda. Most nem apróztuk el, egy egész nagy tortát sütöttünk, ami ízben tökéletesen egyezik a picinyke hólabdákkal.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Tésztához
  1. 4 tojás (különválasztva)
  2. 4 ek. forró víz
  3. 12 dkg porcukor
  4. 12 dkg liszt
  5. 1 tk. sütőpor
  6. 1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
  7. 1 csipet só
Krémhez
  1. 4 dl tej
  2. 2 púpozott evőkanál liszt
  3. 20 dkg puha vaj
  4. 20 dkg porcukor
  5. 1 csomag vaníliás cukor
  6. 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  7. + a torta oldalára kb 10-12 dkg kókuszreszelék
Csokimázhoz
  1. 1 dl habtejszín
  2. 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a forró vizet, ezzel is kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
  2. A fehérjét a sóval együtt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatva fellazítjuk vele a sárgájás masszát.
  3. Egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20- 25 perc (lehet több is kevesebb is sütőtől függően, végezzünk tűpróbát!) alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd vízszintesen két lapra vágjuk.
  4. A krémhez: a tejet simára keverem a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzöm, majd hűvös helyen folyamatos kevergetés mellett teljesen kihűtöm!
  5. A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal/aromával habosra keverem, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadom a vajkrémhez és habosra keverem.
  6. Összeállítás: a tortaforma oldalát kibéleljük sütőpapírral, és az alsó tortalapot belehelyezzük. Megtöltjük a krémmel (3-4 kanálnyit tegyünk félre, amivel bevonjuk az oldalát), ráhelyezzük a felső lapot, majd néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
  7. Kivesszük a hűtőből, és a tetejét bevonjuk a csokimázzal. Ehhez a tejszínt felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a feldarabolt étcsokoládét, és torta közepéből indulva eloszlatjuk a torta tetején. Rövid időre ismét visszatesszük a hűtőbe dermedni.
  8. Ha a máz megszilárdult, kivesszük a formából, és az oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Ezt célszerű egy forgatható tortaállványon végezni.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/