Hólabda torta
2018.12.2 | 10:15
Beküldve:Karácsony, Krémes sütik, Összes, Torta
Hólabda torta
Fincsi.hu
2018-12-02 10:50:17
Gyerekkorunk egyik nagy kedvence, a karácsonyi sütiarzenál elmaradhatatlan darabja a hólabda. Most nem apróztuk el, egy egész nagy tortát sütöttünk, ami ízben tökéletesen egyezik a picinyke hólabdákkal.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Tésztához
- 4 tojás (különválasztva)
- 4 ek. forró víz
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
Krémhez
- 4 dl tej
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum vagy rumaroma
- + a torta oldalára kb 10-12 dkg kókuszreszelék
Csokimázhoz
- 1 dl habtejszín
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
Elkészítési javaslat
- A tésztához: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a forró vizet, ezzel is kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
- A fehérjét a sóval együtt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatva fellazítjuk vele a sárgájás masszát.
- Egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20- 25 perc (lehet több is kevesebb is sütőtől függően, végezzünk tűpróbát!) alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd vízszintesen két lapra vágjuk.
- A krémhez: a tejet simára keverem a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzöm, majd hűvös helyen folyamatos kevergetés mellett teljesen kihűtöm!
- A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal/aromával habosra keverem, és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadom a vajkrémhez és habosra keverem.
- Összeállítás: a tortaforma oldalát kibéleljük sütőpapírral, és az alsó tortalapot belehelyezzük. Megtöltjük a krémmel (3-4 kanálnyit tegyünk félre, amivel bevonjuk az oldalát), ráhelyezzük a felső lapot, majd néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
- Kivesszük a hűtőből, és a tetejét bevonjuk a csokimázzal. Ehhez a tejszínt felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a feldarabolt étcsokoládét, és torta közepéből indulva eloszlatjuk a torta tetején. Rövid időre ismét visszatesszük a hűtőbe dermedni.
- Ha a máz megszilárdult, kivesszük a formából, és az oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Ezt célszerű egy forgatható tortaállványon végezni.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/