Kedvenc szelet

Kedvenc szelet
Egy régi, nosztalgikus sütemény, 3 puha tésztalap között kakaós és enyhén citromos ízű főzött krémmel.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
40 min
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
40 min
A tésztához
  1. 40 dkg sima liszt
  2. fél csomag sütőpor
  3. 12 dkg zsír
  4. 12 dkg porcukor
  5. 1 tojás
  6. tejföl (amennyit felvesz a tészta - szükség szerinti mennyiségben)
A krémhez
  1. 25 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
  2. 20 dkg porcukor
  3. 5 dl tej
  4. 2 evőkanál kristálycukor
  5. 4 púpos evőkanál sima liszt
  6. 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  7. 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítési javaslat
  1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Fontos, hogy a tejfölt apránként, kis adagokban adjuk hozzá.)
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként egy kb. 3-4 mm vastag, 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk és egy sütőpapírral fedett tepsi hátulján egyenként kisütjük a tésztalapokat. (180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 6 percig sütjük, de ez sütőfüggő.)
  3. Amikor a szélek enyhén barnulni kezdenek, akkor már vegyük ki a tésztát. Nem baj az se, ha még puhának tűnik, mire kihűl, megszilárdul.
  4. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evőkanál kristálycukrot és a 4 evőkanál lisztet, majd közepes lángon sűrű krémmé főzzük és kihűtjük.
  5. A porcukrot a mascarponéval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és jól kihabosítjuk.
  6. Megfelezzük: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikba az 1 evőkanál citromlevet.
  7. Összeállítás: az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, ráhelyezzük a második lapot, ezen egyenletesen eloszlatjuk a citromos/világos krémet, majd óvatosan ráhelyezzük a harmadik lapot is. Ne nyomkodjuk erősen rá a lapokat, mert oldalt kifolyik a krém.
  8. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, vagy kellően hűvös helyre, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
  9. Másnap szeletelve tálaljuk, és a tetejét meghintjük kakaóporral.
Megjegyzések
  1. Fogyasztás előtt érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hűtőből.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/