Hamis somlói főzött krémmel – ha nincs időd az eredetire

Hamis somlói
Köztudott, hogy a somlói galuska elkészítése nem egy időtakarékos művelet. Ezért aztán magam is úgy döntöttem, hogy leredukálom az összeállítását, természetesen az eredeti ízvilágot meghagyva. Ez az alábbi recept tökéletesen visszaadja a somlói galuska ízét, ám sokkal kevesebb időt vesz igénybe elkészíteni.
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Sütési idő
15 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Hozzávalók
  1. 6 adaghoz elegendő mennyiség
Piskótához
  1. 4 tojás
  2. 4 púpozott ek. porcukor
  3. 4 púpozott ek. liszt
  4. 3 ek. víz
  5. csipet só
  6. darabolt dió tetszés szerint (kb. 10 dkg)
Krémhez
  1. 500 ml tej
  2. 3 tojássárgája
  3. 3 ek. liszt
  4. 4 ek. cukor
  5. 1 csomag vaníliás cukor
  6. 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Továbbá
  1. kb. 10 dkg mazsola
  2. rum/rumaroma
Tetejére
  1. 2-3 dl tejszín habbá verve
  2. 1 kis tasak habfixáló por
Elkészítési javaslat
  1. A mazsolát megmosom, majd rumba/rum aromába áztatom.
  2. A piskótához a tojásokat kettéválasztom, a tojássárgáját a cukorral és a vízzel kikeverem, a sóval együtt felverem a tojásfehérjét, majd a tojássárgához öntöm, körkörös mozdulatokkal összekeverem, és kanalanként beleszitálom a lisztet.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetején egyenletesen eloszlatom a darabolt diót, majd 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 3 percre, hogy hirtelen feljöjjön a tészta, majd 3 perc után középső fokozaton sütöm tovább. Megvárom, míg teljesen kihűl a piskóta, majd kis kockákra vágom.
  4. Közben elkészítem a krémet. Ehhez kb. 100 ml tejjel csomómentesre keverem a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot. A maradék tejet felforralom, hozzáöntöm a tojásos részt, és folyamatosan kevergetve besűrítem. Megfelezem, és az egyik részbe elkeverem a kakaóport, majd langyosra hűtöm.
  5. Összeállítás: a kihűlt piskótát kisebb kockákra vágom, megfelezem. Az első adagot egy jénai tál aljába szórom, erre rákanalazom a vaníliás krémet, és megszórom a rumba áztatott mazsolával.
  6. Erre rakosgatom a maradék tésztát, rákanalazom a kakaós krémet és ezt is megszórom mazsolával.
  7. Fóliával letakarva minimum 2-3 órára - vagy akár 1 éjszakára is - hűtőbe teszem, hogy kellően összeérjenek az ízek. A tejszínt közvetlenül tálalás előtt halmozom a csokis réteg tetejére, majd kanállal galuskákat szaggatva, vagy késsel kockákra szeletelve kínálom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/