Hamis somlói főzött krémmel – ha nincs időd az eredetire
2019.03.11 | 11:44
Beküldve:Krémes sütik, Összes, Piskóta
Hamis somlói
Fincsi.hu
2019-03-07 17:17:54
Köztudott, hogy a somlói galuska elkészítése nem egy időtakarékos művelet. Ezért aztán magam is úgy döntöttem, hogy leredukálom az összeállítását, természetesen az eredeti ízvilágot meghagyva. Ez az alábbi recept tökéletesen visszaadja a somlói galuska ízét, ám sokkal kevesebb időt vesz igénybe elkészíteni.
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Hozzávalók
- 6 adaghoz elegendő mennyiség
Piskótához
- 4 tojás
- 4 púpozott ek. porcukor
- 4 púpozott ek. liszt
- 3 ek. víz
- csipet só
- darabolt dió tetszés szerint (kb. 10 dkg)
Krémhez
- 500 ml tej
- 3 tojássárgája
- 3 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Továbbá
- kb. 10 dkg mazsola
- rum/rumaroma
Tetejére
- 2-3 dl tejszín habbá verve
- 1 kis tasak habfixáló por
Elkészítési javaslat
- A mazsolát megmosom, majd rumba/rum aromába áztatom.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztom, a tojássárgáját a cukorral és a vízzel kikeverem, a sóval együtt felverem a tojásfehérjét, majd a tojássárgához öntöm, körkörös mozdulatokkal összekeverem, és kanalanként beleszitálom a lisztet.
- Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetején egyenletesen eloszlatom a darabolt diót, majd 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 3 percre, hogy hirtelen feljöjjön a tészta, majd 3 perc után középső fokozaton sütöm tovább. Megvárom, míg teljesen kihűl a piskóta, majd kis kockákra vágom.
- Közben elkészítem a krémet. Ehhez kb. 100 ml tejjel csomómentesre keverem a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot. A maradék tejet felforralom, hozzáöntöm a tojásos részt, és folyamatosan kevergetve besűrítem. Megfelezem, és az egyik részbe elkeverem a kakaóport, majd langyosra hűtöm.
- Összeállítás: a kihűlt piskótát kisebb kockákra vágom, megfelezem. Az első adagot egy jénai tál aljába szórom, erre rákanalazom a vaníliás krémet, és megszórom a rumba áztatott mazsolával.
- Erre rakosgatom a maradék tésztát, rákanalazom a kakaós krémet és ezt is megszórom mazsolával.
- Fóliával letakarva minimum 2-3 órára - vagy akár 1 éjszakára is - hűtőbe teszem, hogy kellően összeérjenek az ízek. A tejszínt közvetlenül tálalás előtt halmozom a csokis réteg tetejére, majd kanállal galuskákat szaggatva, vagy késsel kockákra szeletelve kínálom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/