Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta
Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta
Fincsi.hu
2017-02-09 18:44:00
Nyomtatás
Hozzávalók
- 225 g liszt
- csipetnyi só
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió
- 1 ek. kakaópor
- 225 g vaj
- 225 g barna cukor
- 4 tojás
- 1 narancs finomra reszelt héja
- 225 g mazsola
- 225 g szultana mazsola (nagy szemű mazsola)
- 115 g mag nélküli aszalt szilva apróra vágva
- 50 g vegyes gyümölcshéj, apróra vágva
- 50 g őrölt mandula
- 50 g apróra vágott mandula
- 3 ek. sherry vagy brandy
Elkészítési javaslat
- A sütés előtti napon áztassuk a szárított gyümölcsöket az alkoholba, takarjuk le, és hagyjuk ázni egész éjjel.
- Másnap vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral.
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozatra). Szitáljuk össze a lisztet, a sót, a fűszereket és a kakóport. A vajat a cukorral keverjük habosra, és apránként keverjük hozzá a tojásokat is. Végül adjuk hozzá a narancshéjat, az őrölt és az apróra vágott mandulát, az áztatott gyümölcsöket az alkohollal együtt, és a lisztes keveréket.
- Kanalazzuk a tortaformába, egyengessük el a tetejét, és óvatosan ütögessük meg a forma oldalát, hogy ne legyenek levegőbuborékok a tésztában.
- Süssük addig, míg a közepébe szúrt tűt tisztán húzzuk ki (kb. 2 óra).
- Tegyük a tortaformát egy fémrácsra, és egy órán át hagyjuk a tortát hűlni. Ezután borítsuk kia tortát a fémrácsra, de a sütőpapírt hagyjuk rajta, mert így nedves marad a tárolás alatt is. Amikor teljesen kihűlt, csomagoljuk alufóliába, és fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/