Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 225 g liszt
  2. csipetnyi só
  3. 1/2 tk. őrölt fahéj
  4. 1/2 tk. őrölt szerecsendió
  5. 1 ek. kakaópor
  6. 225 g vaj
  7. 225 g barna cukor
  8. 4 tojás
  9. 1 narancs finomra reszelt héja
  10. 225 g mazsola
  11. 225 g szultana mazsola (nagy szemű mazsola)
  12. 115 g mag nélküli aszalt szilva apróra vágva
  13. 50 g vegyes gyümölcshéj, apróra vágva
  14. 50 g őrölt mandula
  15. 50 g apróra vágott mandula
  16. 3 ek. sherry vagy brandy
Elkészítési javaslat
  1. A sütés előtti napon áztassuk a szárított gyümölcsöket az alkoholba, takarjuk le, és hagyjuk ázni egész éjjel.
  2. Másnap vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral.
  3. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozatra). Szitáljuk össze a lisztet, a sót, a fűszereket és a kakóport. A vajat a cukorral keverjük habosra, és apránként keverjük hozzá a tojásokat is. Végül adjuk hozzá a narancshéjat, az őrölt és az apróra vágott mandulát, az áztatott gyümölcsöket az alkohollal együtt, és a lisztes keveréket.
  4. Kanalazzuk a tortaformába, egyengessük el a tetejét, és óvatosan ütögessük meg a forma oldalát, hogy ne legyenek levegőbuborékok a tésztában.
  5. Süssük addig, míg a közepébe szúrt tűt tisztán húzzuk ki (kb. 2 óra).
  6. Tegyük a tortaformát egy fémrácsra, és egy órán át hagyjuk a tortát hűlni. Ezután borítsuk kia tortát a fémrácsra, de a sütőpapírt hagyjuk rajta, mert így nedves marad a tárolás alatt is. Amikor teljesen kihűlt, csomagoljuk alufóliába, és fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/