Mazsolás – diós csigák húsvétra
2016.01.27 | 12:25
Beküldve:Húsvét, Kelt tészta, Összes
Mazsolás - diós csigák húsvétra
Fincsi.hu
2017-02-14 17:12:37
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Tésztához
- - 400 g finomliszt
- - 25 g élesztő
- - 1,5 dl langyos tej
- - 80 g cukor
- - csipet só
- - 2 egész tojás
- - 150 g puha margarin
Töltelékhez
- - 10 dkg darált dió
- - 3-4 ek cukor
- - 1 tk reszelt citromhéj
- - kb. 5 dkg mazsola
Elkészítési javaslat
- A tésztához a tejet egy kis lábasba öntöm, picit melegítem, majd a tűzről lehúzom és hozzáadok egy - egy evőkanál cukrot és lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
- A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a maradék cukrot, sót, a puha vajat és beleütöm a tojásokat, végül az élesztős masszát. Robotgép dagasztó pálcájával addig dagasztom, míg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (kb 20-30 perc).
- Lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalappá nyújtom a tésztát, és egy szilikon ecsettel megkenem olvasztott vajjal. Megszórom a cukorral, citromhéjjal és mazsolával elkevert darált dióval, majd hosszanti oldalánál fogva (mint a bejglit) óvatosan feltekerem a tésztát. Nagyon hasznos, ha minden tekerésnél lekenjük a tésztát olvasztott vajjal, hogy a töltelék jól rátapadjon.
- 1,5 cm vastag szeleteket vágok, majd sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatom, némi helyet hagyva köztük, mert még növekedni fognak. Olvasztott vajjal lekenem a csigákat, és még 20 percet kelni hagyom.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb 20-25 percig. A sütés vége felé cukros tejjel meglocsolom, készre sütöm.
- Vaníliás cukorral meghintve tálalom.
Megjegyzések
- Ha vágott oldalával a tepsibe helyezett csigák széleit kissé kihajtogatod, akkor a csiga közepe magasabb lesz, megsülve egy kinyílt virágra emlékeztet a formája.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/