Mazsolás – diós csigák húsvétra

Mazsolás - diós csigák húsvétra

Mazsolás – diós csigák húsvétra

Mazsolás - diós csigák húsvétra
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Tésztához
  1. - 400 g finomliszt
  2. - 25 g élesztő
  3. - 1,5 dl langyos tej
  4. - 80 g cukor
  5. - csipet só
  6. - 2 egész tojás
  7. - 150 g puha margarin
Töltelékhez
  1. - 10 dkg darált dió
  2. - 3-4 ek cukor
  3. - 1 tk reszelt citromhéj
  4. - kb. 5 dkg mazsola
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a tejet egy kis lábasba öntöm, picit melegítem, majd a tűzről lehúzom és hozzáadok egy - egy evőkanál cukrot és lisztet, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  2. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a maradék cukrot, sót, a puha vajat és beleütöm a tojásokat, végül az élesztős masszát. Robotgép dagasztó pálcájával addig dagasztom, míg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (kb 20-30 perc).
  3. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalappá nyújtom a tésztát, és egy szilikon ecsettel megkenem olvasztott vajjal. Megszórom a cukorral, citromhéjjal és mazsolával elkevert darált dióval, majd hosszanti oldalánál fogva (mint a bejglit) óvatosan feltekerem a tésztát. Nagyon hasznos, ha minden tekerésnél lekenjük a tésztát olvasztott vajjal, hogy a töltelék jól rátapadjon.
  4. 1,5 cm vastag szeleteket vágok, majd sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatom, némi helyet hagyva köztük, mert még növekedni fognak. Olvasztott vajjal lekenem a csigákat, és még 20 percet kelni hagyom.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb 20-25 percig. A sütés vége felé cukros tejjel meglocsolom, készre sütöm.
  6. Vaníliás cukorral meghintve tálalom.
Megjegyzések
  1. Ha vágott oldalával a tepsibe helyezett csigák széleit kissé kihajtogatod, akkor a csiga közepe magasabb lesz, megsülve egy kinyílt virágra emlékeztet a formája.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/