Mandulás csokis keksz

Mandulás csokis keksz

Mandulás csokis keksz

Mandulás csokis keksz
Nagyon könnyű, kívül ropogós, belül még enyhén folyós kakaós keksz, ami ripsz-ropsz elkészül, és egy bögre tej vagy kakaó mellé egyenesen ellenállhatatlan.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Sütési idő
12 min
Hozzávalók
  1. 2,5 dl-es bögrével mérve
  2. - 20 dkg lágy vaj
  3. - 1 bögre cukor
  4. - 1 tojás
  5. - 2 bögre liszt
  6. - 3 ek. keserű kakaópor
  7. - 1 ek. méz
  8. - 1 tk. sütőpor
  9. - csipet só
Tetejére
  1. - 1 tojás lazán felverve
  2. - hántolt mandula
Elkészítési javaslat
  1. A megadott mennyiség kb. 40 szelet kekszhez elegendő
  2. A vajat (szoba hőmérsékletű) elkeverem a cukorra és a mézzel. Hozzáadom a tojást is, és simára dolgozom egy fakanállal.
  3. Az előbbi keverékbe beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, majd a kakaóport, a sót és összegyúrom a tésztát. Jól formázható, de nem túl kemény masszát kapok.
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztom, és gombócot formázok belőlük. A gombócokból egyenként kb. 2-3 ujjnyi vastag és olyan hosszú rudakat sodrok, hogy egy nagy gáztepsibe elférjenek. A négy rudat egymás mellé fektetem (kb 2 cm helyet hagyok köztük, hogy ne érjenek össze sütés közben) egy sütőpapírral bélelt tepsiben, tenyérrel enyhén lelapítom őket, és a tetejüket lekenem a tojással. Mandulaszemekkel díszítem.
  5. 180 fokos sütőben (légkeverésen) kb 12-15 percig sütöm. Ahhoz, hogy megtartsa kívül ropogós, belül lágy állagát, nem szabad túlsütni, ezért érdemes gyakran ránézni, és a tetejét megkopogtatni.
  6. Ha már enyhén kopog a külseje, lezárom a sütőt, de pár percig még bent hagyom, majd a sütőből kivéve még melegen (ilyenkor még puha az egész süti) rézsútosan keskeny szeleteket vágok úgy, hogy minden szeletre jusson 1-1 szem mandula.
  7. Felszeletelve kihűtöm. Egy bögre tej, kakaó netán egy csésze meleg kávé mellé kínálom.
Megjegyzések
  1. Ez elég nagy mennyiség, de nem kell aggódni a tárolhatóság miatt, mert légmentesen lezárható dobozban néhány napig prímán eláll, és finom ropogós marad.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/