Mandulás csokis keksz
2017.01.27 | 10:28
Beküldve:Aprósütemény, Összes
Mandulás csokis keksz
Fincsi.hu
2017-02-09 16:50:51
Nagyon könnyű, kívül ropogós, belül még enyhén folyós kakaós keksz, ami ripsz-ropsz elkészül, és egy bögre tej vagy kakaó mellé egyenesen ellenállhatatlan.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Hozzávalók
- 2,5 dl-es bögrével mérve
- - 20 dkg lágy vaj
- - 1 bögre cukor
- - 1 tojás
- - 2 bögre liszt
- - 3 ek. keserű kakaópor
- - 1 ek. méz
- - 1 tk. sütőpor
- - csipet só
Tetejére
- - 1 tojás lazán felverve
- - hántolt mandula
Elkészítési javaslat
- A megadott mennyiség kb. 40 szelet kekszhez elegendő
- A vajat (szoba hőmérsékletű) elkeverem a cukorra és a mézzel. Hozzáadom a tojást is, és simára dolgozom egy fakanállal.
- Az előbbi keverékbe beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, majd a kakaóport, a sót és összegyúrom a tésztát. Jól formázható, de nem túl kemény masszát kapok.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztom, és gombócot formázok belőlük. A gombócokból egyenként kb. 2-3 ujjnyi vastag és olyan hosszú rudakat sodrok, hogy egy nagy gáztepsibe elférjenek. A négy rudat egymás mellé fektetem (kb 2 cm helyet hagyok köztük, hogy ne érjenek össze sütés közben) egy sütőpapírral bélelt tepsiben, tenyérrel enyhén lelapítom őket, és a tetejüket lekenem a tojással. Mandulaszemekkel díszítem.
- 180 fokos sütőben (légkeverésen) kb 12-15 percig sütöm. Ahhoz, hogy megtartsa kívül ropogós, belül lágy állagát, nem szabad túlsütni, ezért érdemes gyakran ránézni, és a tetejét megkopogtatni.
- Ha már enyhén kopog a külseje, lezárom a sütőt, de pár percig még bent hagyom, majd a sütőből kivéve még melegen (ilyenkor még puha az egész süti) rézsútosan keskeny szeleteket vágok úgy, hogy minden szeletre jusson 1-1 szem mandula.
- Felszeletelve kihűtöm. Egy bögre tej, kakaó netán egy csésze meleg kávé mellé kínálom.
Megjegyzések
- Ez elég nagy mennyiség, de nem kell aggódni a tárolhatóság miatt, mert légmentesen lezárható dobozban néhány napig prímán eláll, és finom ropogós marad.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/