Német karácsonyi kalács

Német karácsonyi kalács, vagy más néven stollen. A bolti helyett süsd meg inkább Te magad.
Német karácsonyi kalács

Német karácsonyi kalács
Nyomtatás
Sütési idő
1 hr
Sütési idő
1 hr
Tésztához
  1. 50 dkg liszt
  2. 8 dkg cukor
  3. 24 dkg vaj
  4. 1 tasak élesztő
  5. 1,2 dl tej
  6. 1 mokkáskanál só
  7. 5-5 dkg aprított mandula, kandírozott citrom és narancshéj
  8. 15 dkg mazsola
  9. fél citrom reszelt héja
  10. 2 cl rum
Tetejére
  1. porcukor
  2. 2 vaníliás cukor
Elkészítési javaslat
  1. A vajat felolvasztjuk, majd a langyos tejben elkeverjük a cukrot.
  2. A lisztet és az élesztőt elkeverjük, 18 dkg vajat, a sót és a langyos cukrot összedolgozzuk. Letakarva egy órán át kelesztjük.
  3. A mazsolát, az aprított mandulát, a kandírozott gyümölcsöket és a citromhéjat összekeverjük, a rummal meglocsoljuk. Bedagasztjuk a kelt tésztába, majd még 1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát kinyújtjuk, nyújtófával a közepét elvékonyítjuk, hogy a hosszabb szélei vastagabbak maradjanak. A két rövidebb szélét kicsit visszahajtjuk és a hosszanti oldalakat egymásra hajtjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  5. A vajat felolvasszuk, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük. A forró kalács minden oldalát többször megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/