Német karácsonyi kalács
Német karácsonyi kalács, vagy más néven stollen. A bolti helyett süsd meg inkább Te magad.
Német karácsonyi kalács
Fincsi.hu
2015-11-02 10:46:37
Nyomtatás
Sütési idő
1 hr
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 24 dkg vaj
- 1 tasak élesztő
- 1,2 dl tej
- 1 mokkáskanál só
- 5-5 dkg aprított mandula, kandírozott citrom és narancshéj
- 15 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 2 cl rum
Tetejére
- porcukor
- 2 vaníliás cukor
Elkészítési javaslat
- A vajat felolvasztjuk, majd a langyos tejben elkeverjük a cukrot.
- A lisztet és az élesztőt elkeverjük, 18 dkg vajat, a sót és a langyos cukrot összedolgozzuk. Letakarva egy órán át kelesztjük.
- A mazsolát, az aprított mandulát, a kandírozott gyümölcsöket és a citromhéjat összekeverjük, a rummal meglocsoljuk. Bedagasztjuk a kelt tésztába, majd még 1 órát kelesztjük.
- A tésztát kinyújtjuk, nyújtófával a közepét elvékonyítjuk, hogy a hosszabb szélei vastagabbak maradjanak. A két rövidebb szélét kicsit visszahajtjuk és a hosszanti oldalakat egymásra hajtjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- A vajat felolvasszuk, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük. A forró kalács minden oldalát többször megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/