Csíkos gesztenyepüré torta

Csíkos gesztenyepüré torta

Csíkos gesztenyepüré torta
Ha szereted a gesztenyepürét, akkor ez a Te tortád! Merthogy az ízvilága megszólalásig a gesztenyepürére hasonlít. A tészta pihe-puha, benne finom, nem túl édes gesztenyekrém, tetején tejszínnel és gesztenye reszelékkel megkoronázva. Ja, és egyáltalán nem bonyolult, a csíkozás ellenére sem.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Sütési idő
12 min
Hozzávalók
  1. kb. 8 szeletes torta készül belőle
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 8 dkg porcukor
  3. - 8 dkg liszt
  4. - fél cs. sütőpor
  5. - csipet só
Gesztenyekrémhez
  1. - 1 csomag (25 dkg) gesztenyemassza
  2. - 25 dkg mascarpone
  3. - 2 dl habtejszín
  4. - 1 cs. habfixáló
  5. - 1 cs. vaníliás cukor
Tetejére
  1. - kb. 10 dkg gesztenyemassza (reszelve)
  2. - 1 dl habtejszín
  3. - 1 cs. habfixáló
Elkészítési javaslat
  1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedem.
  2. A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A fehérjét a sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a sárgáját is, majd beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, összeforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt nagy méretű gáztepsibe simítom (minél nagyobb a tepsi, annál jobb), és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
  3. Figyelem! Nem szabad túlsütni a tésztát, mert kemény lesz, töredezni fog, és szinte lehetetlen lesz feltekerni!
  4. A piskótáról még melegen lehúzom a papírt, majd visszahelyezem rá, és kihűtöm. Közben elkészítem a krémet.
  5. A gesztenyemasszát villával szétnyomkodom, kikeverem a mascarponéval és a vaníliás cukorral. ( aki édesebbre szeretné, kedve szerint ízesítse, de az édesített gesztenyemassza és a vaníliás cukor is kellemesen édessé teszi). A tejszínt a habfixálóval felverem, és az előbbi masszába forgatom, majd felhasználásig hűtőben tárolom.
  6. A piskóta széleit - ha nem lenne túl egyenletes - levágom, majd 5 db 5 cm széles csíkra vágom (figyelj rá, hogy tényleg egyforma szélességűek legyenek). A csíkokat egyenként megkenem a krémmel (a krém 1/3-át félreteszem a torta bevonásához). Az egyik megkent csíkot rövidebbik oldalánál fogva szorosan feltekerem, és állítva behelyezem egy kapcsos tortaforma közepébe (vagy simán egy kerek tálca közepébe). A többi megkent csíkot egyenként, folytatólagosan az első köré tekerem. A maradék krémmel vékonyan bevonom a tetejét és oldalát, majd 2-3 órára hűtőbe teszem dermedni.
  7. Fogyasztás előtt a tetejét megkenem a habfixálóval felvert tejszínnel, és megszórom reszelt gesztenyével.
Megjegyzések
  1. Ez a torta a fenti csíkszélességgel egy kisebb átmérőjű, magasabb torta lesz (kb. 8 szelet jön ki). Ha alacsonyabbat szeretnél, ezen úgy tudsz változtatni, ha keskenyebb csíkokat vágsz - mert ugye a csíkok szélessége adja a torta magasságát, ezáltal az átmérőjét is). Egy a lényeg, hogy azonos szélességűek legyenek a csíkok!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/