Florentin tallér

A kandírozott gyümölcsök, a pirított mandula és a csokoládé csábító ízkombinációja. Ez a florentin, egy igazán remek ünnepi csemege, ami egy dekoratív csomagolással ráadásul karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Florentin tallér
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. Hozzávalók
  2. 100 g nádcukor
  3. fél csomag vaníliás cukor
  4. 100 g vaj
  5. 1,5 dl tejszín
  6. 2 evőkanál méz
  7. 2 evőkanál liszt
  8. 150 g szeletelt pirított mandula
  9. 100 g kandírozott gyümölcskeverék
  10. (narancs, cseresznye, citrom)
Díszíteni a tallérok aljára
  1. 10 dkg jó minőségű tejcsokokoládé
  2. 2 teáskanál olaj
Elkészítési javaslat
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral.
  2. A gyümölcsöket apró darabokra vagdosom. A vajat elkeverem a kétféle cukorral, tejszínnel és a mézzel, és rövid ideig alacsony hőfokon felmelegítem. A lisztet összekeverem a mandulával és hozzáadom a mézes masszához. Beledolgozom a kandírozott gyümölcsöket is, és egy rövid ideig tovább forralom, majd leveszem a tűzről.
  3. Kávéskanállal apró kupacokat halmozok a tepsibe egymástól pár cm távolságra, és egy kanál hátuljával óvatosan lelapogatom őket. Kb. 12 percig sütöm, de legalábbis addig, míg a tészta szép aranysárga lesz.
  4. Óvatosan (egy vajkenő kés segítségével) leveszem a korongokat a sütőpapírról, és egy rácsra helyezem hűlni fejjel lefelé.
  5. A csokimázhoz a csokoládét az olajjal együtt vízgőz fölött megolvasztom, és a teljesen kihűlt tallérok felfelé néző oldalát egy vajkenő kés (vagy szilikon ecset) segítségével megkenem a csokimázzal, majd a rácson hagyom, amíg megszilárdul a máz.
Megjegyzések
  1. Tipp: tejcsoki helyett, vagy éppen mellett fehércsokival is bevonhatjuk a sütiket, de akár el is hagyhatjuk a mázat, úgy is nagyon finom csemegét kapunk. Jól zárható fémdobozban hűtőben napokig eláll.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/