Hájas lekváros gyűrű

Hájas lekváros gyűrű
Nyomtatás
A hájas tészta hozzávalói
  1. 60 dkg liszt
  2. 5 evőkanál tejföl
  3. 1 tojássárgája
  4. 1 evőkanál ecet
  5. csipet só
A sütemény hozzávalói
  1. ½ kg háj
  2. savanykás ízű lekvár (ribizli, málna)
  3. porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A kidolgozott tésztát fél centiméter vastagra nyújtom, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Minden másodiknak kisebb formával kivágom a közepét.
  2. A teljes és a kiszúrt karikákat vízzel összeragasztom, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
  3. Előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütöm. Ha megsült, porcukorral meghintem, és a gyűrűk közepét savanykás lekvárral megtöltöm.
Megjegyzések
  1. Tipp: A háj előkészítése
  2. A hájat fél órán át hideg vízben áztatom, majd jól áttörlöm, hártyáiról lekapargatom és húsdarálón kétszer átdarálom. 20 dkg liszttel összegyúrom és hideg helyre teszem. A többi hozzávalóból tésztát gyúrok, jól kidolgozom, és ¼ óráig pihentetem. Ezután deszkán kinyújtom és a lisztes hájat a közepére teszem. A tésztát minden oldalról a hájra hajtom, a nyújtófával megnyomkodom és téglalap alakúra kinyújtom. Ezután háromszorosan egymásra hajtom. Újra kinyújtom, most négyszer hajtom össze, jobbról középre, balról középre, és az egészet könyv alakba egymásra hajtom. 20 percig hideg helyen pihentetem, majd a kinyújtást és a hajtogatást még kétszer megismétlem, közben hideg helyen pihentetem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/