Huszárgombok

Huszárgombok
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 130 g liszt
  2. 113 g vaj
  3. 50 g őrölt mogyoró
  4. 40 g apró darabokra aprított, pirított dió
  5. 40 g cukor
  6. 1 csomag vaníliás cukor
  7. 1 nagy tojás (különválasztva)
  8. 40 g lekvár (málna vagy ribizli)
Elkészítési javaslat
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tepsit kibélelem sütőpapírral. Egy kézi mixer segítségével a vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, és összedolgozom.
  2. A lisztet és a sót egy másik tálba öntöm, majd hozzáadom a vajas keveréket, és alaposan összegyúrom a tésztát. Fóliába csomagolva minimum egy órára hűtőbe teszem.
  3. A tojásfehérjét felverem, az aprított diót egy lapos tányérba öntöm. A tésztából kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat formálok, és egyenként belemártom a tojáshabba, majd meghempergetem a dióban, és végül a tepsibe rakosgatom őket egymástól legalább 2 cm távolságra. Lisztbe mártott fakanálnyéllel lyukakat nyomok mindegyik golyó közepébe, és megtöltöm lekvárral.
  4. Kb. 12-15 percig sütöm. Akkor jó, ha a dió is szépen megpirult a külsején. Ha kész, a sütőből kivéve hagyom kihűlni.
Megjegyzések
  1. Tipp: Ha a sütit nem azonnali fogyasztásra szánnánk, akkor célszerűbb, ha lekvár nélkül sütjük meg (így kb. egy hétig prímán eláll), és csak tálalás előtt töltjük meg a lyukakat.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/