Képviselőfánk

Mennyei, ráadásul viszonylag gyorsan elkészíthető nyalánkság a képviselőfánk. Kevésbé gyakorlott konyhatündérek is bátran kísérletezhetnek a habos finomsággal.

Képviselőfánk
Nyomtatás
A tésztához
  1. 15-15 dkg rétesliszt és vaj
  2. 15 evőkanál víz
  3. 5 tojás
  4. csipetnyi só
A krémhez
  1. 4 tojás
  2. 15 dkg cukor
  3. 2,5-2,5 dl tejszín és tej
A tészta
  1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, akár többször is átszitálhatjuk, annál levegősebb lesz a tészta.
  2. A vajat a vízzel és a csipetnyi sóval felforraljuk. Forrás közben hozzáadjuk a lisztet és lassú tűzön két percig kevergetjük.
  3. Ha a massza elválik az edény falától, levesszük a tűzről, és egyenként eldolgozzuk benne az öt tojást. Jól kikeverjük, ettől lesznek a fánkok belül üregesek.
  4. A sütőt előmelegítjük, és a sütőlapra kb. diónyi halmokat rakunk. 200 fokon 25 percig sütjük, de vigyázzunk rá, hogy a sütő ajtaját az első 10 percben ne nyissuk ki, mert összeesnek a fánkok. Ha megsültek, vegyük ki, és a felső harmaduknál vágjuk ketté őket.
A krém
  1. A tojásokat ketté választjuk, a tejet és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk.
  2. Levesszük a tűzről, és a cukor másik felével kemény habbá vert fehérjét óvatosan belekeverjük.
  3. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük meg a krémmel a fánkokat. Tejszínnel, porcukorral meghintve tálaljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/