Ricottatorta csokipasztillával megbolondítva

 Ricottatorta csokipasztillával megbolondítva

 

 

Ricottatorta csokipasztillával megbolondítva
Ez egy igen könnyed túrótorta, amit a benne lévő picinyke, megolvadt csokipasztillák tesznek még ínycsiklandóbbá. Helyette persze tökéletes a sima, apró darabkákra tördelt ét, tej vagy akár fehércsoki is. Aki pedig nincs oda annyira a csokiért, helyettesítse friss vagy fagyasztott gyümölccsel. Leginkább a szeder, málna vagy valamilyen savanykás erdei gyümölcs passzol hozzá.
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 250 g tönkölybúza fehérliszt
  2. - 1, 5 tk sütőpor
  3. - 1 tk só
  4. - 70 g cukor
  5. - 100 g hideg, felkockázott vaj
  6. - 2 egész tojás
Ricottás töltelékhez
  1. - 500 g ricotta (vagy ugyan ennyi lágyabb állagú tehéntúró)
  2. - 180 g cukor
  3. - 1 ek. rétes liszt
  4. - fél citrom reszelt héja
  5. - 1, 5 ek citromlé
  6. - 4 egész tojás
  7. - kb. 100 g csokoládé pasztilla (vagy bármilyen tetszés szerinti csoki apróra darabolva)
  8. Porcukor a díszítéshez
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a lisztet, sót és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a hideg vajkockákat és a cukrot, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Gombócot formázva fóliába csomagolom, és legalább fél órára hűtőbe teszem.
  2. Ezalatt elkészítem a tölteléket. Ehhez a ricottát kikeverem a cukorral, liszttel, citromhéjjal és a citromlével. Egy másik edényben felverem a tojásokat (együtt, nem kell különválasztani!). Kb. 3-4 percig verem közepes fokozaton, majd hozzákeverem a ricottás krémhez, és összedolgozom a kettőt.
  3. A tésztát lisztezett deszkán vékony lappá nyújtom, majd kibélelek vele egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es pitesütő formát (vagy kapcsos tortaformát). A lelógó széleket éles késsel levágom. Megszúrkálom villával, és 190 fokos sütőben 8-10 percig elősütöm. Kiveszem és megtöltöm a ricottás masszával, megszórom a csokival és légkeverésen, középső álláson 170 fokon kb.40-45 percig sütöm tovább.
  4. (A sütési idő erősen sütőfüggő, így azt javasolnám, hogy érdemes tűpróbát végezni, valamint ha a teteje elkezdene pirulni, bátran le lehet fedni fóliával).
  5. Amikor a sütőt elzártam résnyire nyitott ajtónál további 15-20 percig még bent hagyom, csak ezt követően veszem ki, és sütőpapírral együtt kiemelve a formából deszkára teszem, teljesen kihűtöm. Nehéz megvárni, de érdemes, mert melegen nem lehet szép szeleteket vágni.
  6. Közvetlenül tálalás előtt meghintem porcukorral.
Megjegyzések
  1. Ricotta helyett krémesebb állagú tehéntúró is tökéletes, ha csak ez van otthon, bátran állj neki elkészíteni!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/