Ricottatorta csokipasztillával megbolondítva
Ricottatorta csokipasztillával megbolondítva
Fincsi.hu
2017-02-08 11:13:51
Ez egy igen könnyed túrótorta, amit a benne lévő picinyke, megolvadt csokipasztillák tesznek még ínycsiklandóbbá. Helyette persze tökéletes a sima, apró darabkákra tördelt ét, tej vagy akár fehércsoki is.
Aki pedig nincs oda annyira a csokiért, helyettesítse friss vagy fagyasztott gyümölccsel. Leginkább a szeder, málna vagy valamilyen savanykás erdei gyümölcs passzol hozzá.
Nyomtatás
Tésztához
- - 250 g tönkölybúza fehérliszt
- - 1, 5 tk sütőpor
- - 1 tk só
- - 70 g cukor
- - 100 g hideg, felkockázott vaj
- - 2 egész tojás
Ricottás töltelékhez
- - 500 g ricotta (vagy ugyan ennyi lágyabb állagú tehéntúró)
- - 180 g cukor
- - 1 ek. rétes liszt
- - fél citrom reszelt héja
- - 1, 5 ek citromlé
- - 4 egész tojás
- - kb. 100 g csokoládé pasztilla (vagy bármilyen tetszés szerinti csoki apróra darabolva)
- Porcukor a díszítéshez
Elkészítési javaslat
- A tésztához a lisztet, sót és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a hideg vajkockákat és a cukrot, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Gombócot formázva fóliába csomagolom, és legalább fél órára hűtőbe teszem.
- Ezalatt elkészítem a tölteléket. Ehhez a ricottát kikeverem a cukorral, liszttel, citromhéjjal és a citromlével. Egy másik edényben felverem a tojásokat (együtt, nem kell különválasztani!). Kb. 3-4 percig verem közepes fokozaton, majd hozzákeverem a ricottás krémhez, és összedolgozom a kettőt.
- A tésztát lisztezett deszkán vékony lappá nyújtom, majd kibélelek vele egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es pitesütő formát (vagy kapcsos tortaformát). A lelógó széleket éles késsel levágom. Megszúrkálom villával, és 190 fokos sütőben 8-10 percig elősütöm. Kiveszem és megtöltöm a ricottás masszával, megszórom a csokival és légkeverésen, középső álláson 170 fokon kb.40-45 percig sütöm tovább.
- (A sütési idő erősen sütőfüggő, így azt javasolnám, hogy érdemes tűpróbát végezni, valamint ha a teteje elkezdene pirulni, bátran le lehet fedni fóliával).
- Amikor a sütőt elzártam résnyire nyitott ajtónál további 15-20 percig még bent hagyom, csak ezt követően veszem ki, és sütőpapírral együtt kiemelve a formából deszkára teszem, teljesen kihűtöm. Nehéz megvárni, de érdemes, mert melegen nem lehet szép szeleteket vágni.
- Közvetlenül tálalás előtt meghintem porcukorral.
Megjegyzések
- Ricotta helyett krémesebb állagú tehéntúró is tökéletes, ha csak ez van otthon, bátran állj neki elkészíteni!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/