Sütőben sült fánk fahéjas porcukorral

Sütőben sült fánk

Sütőben sült fánk
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 3/4 bögre langyos tej
  2. 1 és ¼ teáskanál élesztő
  3. 1 evőkanál lágy vaj
  4. 1/3 bögre cukor
  5. 1 tojás, lágyan felverve
  6. 2 és fél bögre liszt
  7. fél teáskanál őrölt szerecsendió
  8. csipetnyi só
Tetejére
  1. fél bögre tej
  2. ¾ bögre kristálycukor
  3. másfél evőkanál őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
  1. A tejet meglangyosítom, és elfelezem. Az egyik feléhez hozzáadok fél evőkanál cukrot és az élesztőt elkeverem benne. Kb. 10 perc alatt felfuttatom. A maradék tejben felolvasztom a vajat. A tojást enyhén felverem.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitálom. Hozzáadom a sót, szerecsendiót, a felvert tojást, a vajas és az élesztős tejet, majd robotgép segítségével sima tésztává dagasztom. A tésztából cipót formázok, és a külsejét lekenem étolajjal, majd a tálat konyharuhával letakarva 1-2 órán át meleg helyen duplájára kelesztem.
  3. Ha megkelt, kiborítom egy lisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, akkor egy üvegpohár is megteszi) köröket szaggatok, a közepüket pedig egy kisebb formával szúrom ki.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Az idő felénél megfordítom a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön. A még meleg fánkok egyik felét először a tejbe, majd a fahéjas porcukorba mártom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/