Gyömbéres teasütemény

Gyömbéres teasütemény

Gyömbéres teasütemény
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. - 45 dkg tönkölybúza fehérliszt
  2. - 1 tk. sütőpor
  3. - 1 csipet só
  4. - 23 dkg puha vaj
  5. - 25 dkg barna cukor (fehérrel is elkészíthető)
  6. - 1 ek. méz
  7. - 1 nagyobb tojás
  8. - 1 tk. őrölt fahéj
  9. - 1,5 tk friss, reszelt gyömbér
Elkészítési javaslat
  1. A vajat, cukrot, mézet és a tojást a fűszerekkel habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet, sütőport, hozzáadom a sót és alaposan összedolgozom. Nem túl sűrű, de formázható masszát kapok.
  2. A tésztából enyhén lisztes kézzel nem túl nagy gombóckákat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, és tenyérrel (vagy egy belisztezett, sima talpú pohárral) lelapítom őket. Ügyelek, hogy elegendő hely maradjon köztük, mert terebélyesedni fognak sütés közben!
  3. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt világosbarnára sütöm, majd rácsra rakosgatom, és kihűtöm. Teljesen kihűlve igazán finom, ropogós csemege, de sajnos az eltarthatóságáról még nem tudok számot adni, mert nálunk igen rövid életűek a kis gyömbéres kekszek.
Megjegyzések
  1. Tipp a sütéshez: Nagyon hamar és könnyen túl lehet sütni, ezért érdemes rá-rá nézni. Akkor jó, amikor kivétel után még puha, mert a ropogós állagát hűlés közben nyeri el.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/