Zabpelyhes – vörösáfonyás keksz
2017.02.9 | 3:41
Beküldve:Aprósütemény, Összes
A bolti kekszek elbújhatnak emögött a fantasztikusan finom, aszalt áfonyával megbolondított, zabpelyhes teasütemény mögött. Tízóraira, uzsonna helyett, vagy mellett, netán egy csésze tea kísérőjeként, vagy csak úgy, ha ropogtatni támadna kedved.
Zabpelyhes - vörösáfonyás keksz
Fincsi.hu
2017-02-09 16:56:04
Nyomtatás
Hozzávalók
- kb. 15 db kekszhez
- - 10 dkg rizs vagy sima liszt
- - 8 dkg apró szemű zabpehely
- - 1 tk. sütőpor
- - 1 csipet só
- - 1 tk. fahéj
- - 10 dkg barnacukor
- - 10 dkg vaj
- - 1 ek méz
- - 3 ek. tej
- - 1 tk. reszelt narancshéj
- - 3 ek-nyi aszalt vörösáfonya
Elkészítési javaslat
- A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a zabpelyhet, sót, sütőport, cukrot, valamint a narancshéjat és az áfonyát.
- A vajat mikróban megolvasztom, elkeverem a mézzel, és a száraz hozzávalókhoz csorgatom, majd a tejet is hozzáöntöm, és összedolgozom a masszát.
- Sütés előtt 5-10 percig állni hagyom picit, így a zab kicsit magába szívja a nedvességet, és szilárdabb lesz az állaga, könnyebb lesz kis halmokat formázni.
- A tésztából evőkanállal kis halmokat rakosgatok egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe, köztük kb. 2 ujjnyi helyet hagyva, mert sütés közben szétterülnek, és 170 fokos sütőben, légkeverésen nagyjából 10-12 perc alatt világosbarnára sütöm.
- A sütés idejét jól el kell találni (ez ugye nagyban függ a sütő típusától is), különben kiszárad, és elveszíti kívül picit ragacsos, ropogós, belül puha állagát. Tehát érdemes a sütő közelében maradni, rá-rá pillantani, és amint szépen barnulni kezd, lezárni a sütőt, és még pár percig bent hagyni.
- Miután kiveszem a sütőből, a tepsiben hagyom kihűlni. Légmentesen zárható dobozban tárolva néhány napig prímán eláll.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/