Zabpelyhes – vörösáfonyás keksz

A bolti kekszek elbújhatnak emögött a fantasztikusan finom, aszalt áfonyával megbolondított, zabpelyhes teasütemény mögött. Tízóraira, uzsonna helyett, vagy mellett, netán egy csésze tea kísérőjeként, vagy csak úgy, ha ropogtatni támadna kedved.
Zabpelyhes - vörösáfonyás keksz

Zabpelyhes - vörösáfonyás keksz
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. kb. 15 db kekszhez
  2. - 10 dkg rizs vagy sima liszt
  3. - 8 dkg apró szemű zabpehely
  4. - 1 tk. sütőpor
  5. - 1 csipet só
  6. - 1 tk. fahéj
  7. - 10 dkg barnacukor
  8. - 10 dkg vaj
  9. - 1 ek méz
  10. - 3 ek. tej
  11. - 1 tk. reszelt narancshéj
  12. - 3 ek-nyi aszalt vörösáfonya
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a zabpelyhet, sót, sütőport, cukrot, valamint a narancshéjat és az áfonyát.
  2. A vajat mikróban megolvasztom, elkeverem a mézzel, és a száraz hozzávalókhoz csorgatom, majd a tejet is hozzáöntöm, és összedolgozom a masszát.
  3. Sütés előtt 5-10 percig állni hagyom picit, így a zab kicsit magába szívja a nedvességet, és szilárdabb lesz az állaga, könnyebb lesz kis halmokat formázni.
  4. A tésztából evőkanállal kis halmokat rakosgatok egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe, köztük kb. 2 ujjnyi helyet hagyva, mert sütés közben szétterülnek, és 170 fokos sütőben, légkeverésen nagyjából 10-12 perc alatt világosbarnára sütöm.
  5. A sütés idejét jól el kell találni (ez ugye nagyban függ a sütő típusától is), különben kiszárad, és elveszíti kívül picit ragacsos, ropogós, belül puha állagát. Tehát érdemes a sütő közelében maradni, rá-rá pillantani, és amint szépen barnulni kezd, lezárni a sütőt, és még pár percig bent hagyni.
  6. Miután kiveszem a sütőből, a tepsiben hagyom kihűlni. Légmentesen zárható dobozban tárolva néhány napig prímán eláll.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/