Citromos mákos kocka

Citromos mákos kocka

Citromos mákos kocka
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Tésztához
  1. - 200 g finomliszt
  2. - 120 g cukor
  3. - 1 teáskanál sütőpor
  4. - 200 g hideg vaj
  5. - 1 egész tojás
Citromos krémhez
  1. - 2 citrom kifacsart leve
  2. - 1 citrom reszelt héja
  3. - 3 egész tojás
  4. - 120 g cukor
  5. - 2 ek. főzni való vaníliás pudingpor
  6. - 80 g vaj
Mákos krémhez
  1. - 200 g tehéntúró
  2. - 150 g darált mák
  3. - 120 g cukor
  4. - 1 kis doboz tejföl (140 g)
  5. - 1 egész tojás
  6. - 1 ek. főzni való vaníliás pudingpor
  7. - 1 tk. reszelt citromhéj
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet összekeverem a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal jól összegyúrom. A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretű téglalapra (30x22 cm) nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, és villával megszúrkálom a tetejét. Kb. 15 perc alatt elősütöm.
  2. A citromos réteghez a tojást, cukrot, citromlevet és a héjat, a pudingport vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha elég sűrű már, leveszem a gőzről, és még melegen a vajat is elkeverem benne, majd félretszem hűlni.
  3. A mákos krémhez először a túrót villával összetöröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban alaposan összedolgozom. Az elősütött tésztát megkenem a citromos krémmel, a tetejére pedig rásimítom a mákos masszát.
  4. 160 fokos sütőben kb. még 25-30 percig sütöm. Porcukorral meghintve, kockára vágva tálalom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/