Citromos mákos kocka
Citromos mákos kocka
Fincsi.hu
2017-02-10 18:46:45
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Tésztához
- - 200 g finomliszt
- - 120 g cukor
- - 1 teáskanál sütőpor
- - 200 g hideg vaj
- - 1 egész tojás
Citromos krémhez
- - 2 citrom kifacsart leve
- - 1 citrom reszelt héja
- - 3 egész tojás
- - 120 g cukor
- - 2 ek. főzni való vaníliás pudingpor
- - 80 g vaj
Mákos krémhez
- - 200 g tehéntúró
- - 150 g darált mák
- - 120 g cukor
- - 1 kis doboz tejföl (140 g)
- - 1 egész tojás
- - 1 ek. főzni való vaníliás pudingpor
- - 1 tk. reszelt citromhéj
Elkészítési javaslat
- A lisztet összekeverem a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal jól összegyúrom. A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretű téglalapra (30x22 cm) nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, és villával megszúrkálom a tetejét. Kb. 15 perc alatt elősütöm.
- A citromos réteghez a tojást, cukrot, citromlevet és a héjat, a pudingport vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha elég sűrű már, leveszem a gőzről, és még melegen a vajat is elkeverem benne, majd félretszem hűlni.
- A mákos krémhez először a túrót villával összetöröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban alaposan összedolgozom. Az elősütött tésztát megkenem a citromos krémmel, a tetejére pedig rásimítom a mákos masszát.
- 160 fokos sütőben kb. még 25-30 percig sütöm. Porcukorral meghintve, kockára vágva tálalom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/