Máktorta lime-os joghurtöntettel

Máktorta lime-os joghurtöntettel

Máktorta lime-os joghurtöntettel
Túlzás nélkül állíthatom, hogy rég nem ettem már ehhez foghatóan finom süteményt. Légiesen könnyed, mégis kívül ropogós a tésztája, szinte lehetetlen abbahagyni, pedignem árt, mert igencsak sok cukor kell bele. De ennél a sütinél nem érdemes cukorpótlókkal helyettesíteni, mert a cukor ad neki mennyei állagot. A kissé savanykás lime-os joghurtöntet pedig remekül ellensúlyozza az amúgy édes tésztát.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
  1. - 10 dkg vaj
  2. - 3 egész tojás
  3. - 22 dkg cukor
  4. - 10 dkg rizsliszt
  5. - 3 ek, darált mák
  6. - 1,5 tk. sütőpor
  7. - 1 cs. vaníliás cukor
  8. - csipetnyi só
  9. - 1 lime (vagy fél citrom) reszelt héja
Öntethez
  1. - 1 kis doboz jó minőségű natúr joghurt
  2. - porcukor és lime/citromlé ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet egy keverőtálba szitálom, és elvegyítem a sütőporral, sóval, vaníliás cukorral, citromhéjjal és a darált mákkal.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel fehéredésig verem. A vajat megolvasztom.
  3. A tojásos masszát, majd a vajat is a lisztes keverékbe öntöm, és alaposan összedolgozom.
  4. Vajazott, lisztezett 28 cm átmérőjű pitesütő formába (a kapcsos tortaforma is tökéletes) öntöm, és 170 fokon 20-25 percig sütöm. (A torta akkor jó, ha kívül megkocogtatva már ropogós a tészta, de picit megrázogatma még rezeg a belseje).
  5. Tetejét porcukorral meghintve, reszelt lime héjjal díszítve tálalom.
  6. Az öntethez (ez egyébként akár el is hagyható), a joghurtot ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a lime levével kikeverem, és tálalásig hűtőben tárolom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/