Szilvával töltött mandulás – fahéjas galuska
2017.02.13 | 5:41
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Szilvával töltött mandulás - fahéjas galuska
Fincsi.hu
2017-02-13 18:55:18
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Hozzávalók
- 400 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 80 g cukor
- csipet só
- 2 egész tojás
- 150 g puha margarin
- magozott szilva (vagy sűrűbb szilvalekvár)
Tetejére
- 1 tojás
- őrölt fahéj
- porcukor
- darált mandula
Elkészítési javaslat
- A lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percig félreteszem. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a margarint is. A tésztát dagasztom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
- Lisztezett deszkára borítom, és egyforma darabokat csipkedek le a tésztáról. Gombócokat formázok belőlük, a közepükbe egy-egy szilvát nyomok (vagy beletöltöm a lekvárt), majd becsomagolom, összenyomkodom. A kész bucikat egy kivajazott, lisztezett piteformába rakosgatom úgy, hogy ne érjenek össze, mert sütés közben tovább nőnek.
- A kenéshez a tojást enyhén felverem. A mandulaforgácsot összekeverem a porcukorral és a fahéjjal. A tojással lekent gombócok tetejét megszórom a mandulás keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütöm. A vége felé a tetejét lefedem fóliával, hogy nem égjen meg túlságosan.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/