Túrós batyu

Túrós batyu

Túrós batyu

Túrós batyu
Igazi klasszikus kelt tésztás csemege ez. Könnyed, finom, puha tészta, benne mazsolás túrókrém. Reggeli kávé, tea mellé, vagy tízóraira is remek, és biztos jobb, mint a száraz bolti társai. Próbáld ki Te is!
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
  1. Kb. 22 - 24 db készül belőle
Tésztához
  1. - 60 dkg liszt (30 dkg finom, 30 dkg rétes)
  2. - 2,5 dkg friss élesztő
  3. - kb. 3,2 dl langyos tej
  4. - 1 tojás
  5. - 1 mk só
  6. - 3 evőkanál cukor
  7. - 8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez
  1. - 50 dkg krémes állagú túró
  2. - 3 csapott ek. búzadara
  3. - 2 tojássárgája
  4. - 2 tojásfehérje habbá verve
  5. - kevéske reszelt citromhéj
  6. - cukor és mazsola ízlés szerint
Tetejére
  1. - 1 tojássárgája
  2. - 1 ek. tej
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához az élesztőt egy kevés tejjel és cukorral felfuttatom. A többi hozzávalót a tej kivételével tálba teszem. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadom. A tészta gyúrása közben fokozatosan adagolom hozzá a tejet is, ami azért fontos, mert nem lehet előre tudni, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. A tészta egyébként kissé keményebb állagú, ez teljesen normális ez esetben, nem kell megijedni tőle. Meleg helyen, kelesztőtálba téve, lefedve duplájára kelesztem.
  2. Közben összeállítom a tölteléket. A túrót villával jól összetöröm, majd a tojáshab kivételével a többi hozzávalóval összekeverem. A habot csak a legvégén forgatom bele.
  3. Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítom, finoman átgyúrom, kb. 3 mm vastagságúra nyújtom, és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. A túrót kanállal eloszlatom a négyzetek közepén, majd a sarkokat összefogva középen egy kicsit megtekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatom a batyukat, és még kb. 20-25 percig a tepsiben is kelesztem.
  4. Ezután a tészta tetejét lekenem a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
  5. A megsült és kihűlt batyukat meghintem porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/