Túrós batyu
2017.02.13 | 6:01
Beküldve:Kelt tészta, Összes, Túrós vagy rizses
Túrós batyu
Fincsi.hu
2017-02-13 19:15:15
Igazi klasszikus kelt tésztás csemege ez. Könnyed, finom, puha tészta, benne mazsolás túrókrém. Reggeli kávé, tea mellé, vagy tízóraira is remek, és biztos jobb, mint a száraz bolti társai. Próbáld ki Te is!
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
- Kb. 22 - 24 db készül belőle
Tésztához
- - 60 dkg liszt (30 dkg finom, 30 dkg rétes)
- - 2,5 dkg friss élesztő
- - kb. 3,2 dl langyos tej
- - 1 tojás
- - 1 mk só
- - 3 evőkanál cukor
- - 8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez
- - 50 dkg krémes állagú túró
- - 3 csapott ek. búzadara
- - 2 tojássárgája
- - 2 tojásfehérje habbá verve
- - kevéske reszelt citromhéj
- - cukor és mazsola ízlés szerint
Tetejére
- - 1 tojássárgája
- - 1 ek. tej
Elkészítési javaslat
- A tésztához az élesztőt egy kevés tejjel és cukorral felfuttatom. A többi hozzávalót a tej kivételével tálba teszem. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadom. A tészta gyúrása közben fokozatosan adagolom hozzá a tejet is, ami azért fontos, mert nem lehet előre tudni, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. A tészta egyébként kissé keményebb állagú, ez teljesen normális ez esetben, nem kell megijedni tőle. Meleg helyen, kelesztőtálba téve, lefedve duplájára kelesztem.
- Közben összeállítom a tölteléket. A túrót villával jól összetöröm, majd a tojáshab kivételével a többi hozzávalóval összekeverem. A habot csak a legvégén forgatom bele.
- Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítom, finoman átgyúrom, kb. 3 mm vastagságúra nyújtom, és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. A túrót kanállal eloszlatom a négyzetek közepén, majd a sarkokat összefogva középen egy kicsit megtekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatom a batyukat, és még kb. 20-25 percig a tepsiben is kelesztem.
- Ezután a tészta tetejét lekenem a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
- A megsült és kihűlt batyukat meghintem porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/