Aranygaluska vaníliasodóval
2017.02.15 | 8:37
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Aranygaluska vaníliasodóval
Fincsi.hu
2017-02-15 09:52:17
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Tésztához
- - 50 dkg liszt
- - 3 dl langyos tej
- - 2,5 dkg friss élesztő
- - 2 ek. cukor
- - 1 tojássárgája
- - 5 dkg olvasztott vaj+ további 25 dkg
- - csipőetnyi só
- - 1 tk reszelt citromhéj
Töltelékhez
- - 25 dkg darált dió
- - 10 dkg nyírfacukor
- - 10 dkg mazsola
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt a kézmeleg tejbe morzsolom, hozzáadok egy ek. cukrot, és felfuttatom (kb. 10-15 perc). A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót (só, maradék cukor, citromhéj, tojássárgája, vaj). Kézzel (vagy kézi mixer dagasztó fejével) egynemű tésztává dagasztom.
- Könnyed, lágy tésztát kapok, ami akkor jó, ha már teljesen elválik az edény falától. Letakarom, és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 30 perc).
- Miután szépen megkelt, lisztezett deszkára borítom és átgyúrom a tésztát, majd kb. 1-2 cm vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom a korongokat, és mindegyiket egyenként belemártom az olvasztott vajba. Egy enyhén kivajazott jénai tálba, vagy tepsibe (30x20 cm-es) rakosgatom őket egymástól kb. 1 cm távolságra (mert közben még nőni fognak), és megszórom a cukros, mazsolás diós keverékkel. Addig rétegzem, amíg el nem fogy a tészta. A felső réteget meglocsolom a maradék olvasztott vajjal.
- 170 fokon kb. 30 percig sütöm. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor letakarom alufóliával.Hideg vaníliasodóval tálalom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/