Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Tésztához
  1. - 50 dkg liszt
  2. - 3 dl langyos tej
  3. - 2,5 dkg friss élesztő
  4. - 2 ek. cukor
  5. - 1 tojássárgája
  6. - 5 dkg olvasztott vaj+ további 25 dkg
  7. - csipőetnyi só
  8. - 1 tk reszelt citromhéj
Töltelékhez
  1. - 25 dkg darált dió
  2. - 10 dkg nyírfacukor
  3. - 10 dkg mazsola
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt a kézmeleg tejbe morzsolom, hozzáadok egy ek. cukrot, és felfuttatom (kb. 10-15 perc). A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót (só, maradék cukor, citromhéj, tojássárgája, vaj). Kézzel (vagy kézi mixer dagasztó fejével) egynemű tésztává dagasztom.
  2. Könnyed, lágy tésztát kapok, ami akkor jó, ha már teljesen elválik az edény falától. Letakarom, és meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 30 perc).
  3. Miután szépen megkelt, lisztezett deszkára borítom és átgyúrom a tésztát, majd kb. 1-2 cm vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom a korongokat, és mindegyiket egyenként belemártom az olvasztott vajba. Egy enyhén kivajazott jénai tálba, vagy tepsibe (30x20 cm-es) rakosgatom őket egymástól kb. 1 cm távolságra (mert közben még nőni fognak), és megszórom a cukros, mazsolás diós keverékkel. Addig rétegzem, amíg el nem fogy a tészta. A felső réteget meglocsolom a maradék olvasztott vajjal.
  4. 170 fokon kb. 30 percig sütöm. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor letakarom alufóliával.Hideg vaníliasodóval tálalom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/