Burgonyás kalács

burgonyás kalács

Burgonyás kalács

Burgonyás kalács
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
  1. - 45 dkg tönkölybúza fehérliszt
  2. - 3 db nagyobb krumpli
  3. - 5 dkg + 1 ek. vaj
  4. - 1 ek. só
  5. - 2,5 dl tej
  6. - 1 ek. cukor és 1 ek. liszt
  7. - 3 dkg élesztő
  8. - 3 gerezd fokhagyma
Kenni
  1. - 1 tojás
Elkészítési javaslat
  1. A krumplit megmosom, meghámozom, felkockázom, és sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Villával enyhén összetöröm. A fokhagymát egy evőkanálnyi vajon megpirítom, és az összetört krumplit is hozzáadva átforgatom a fokhagymás vajban. Félreteszem hűlni.
  2. A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok egy evőkanál lisztet, felfuttatom. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a vajat és hozzákeverem a már kihűlt fokhagymás krumplit. Végül hozzáadom a felfuttatott élesztőt és kidagasztom. A robotgép dagasztó karjával addig dagasztom, amíg elválik az edény falától. Letakarom, és duplájára kelesztem.
  3. Lisztezett deszkára borítom, és hengert formázok a tésztából. Én (vajazott, lisztezett) savarin sütőformában sütöttem, így akkora hengert sodortam, ami pont körbe ért a formában. Ha gáztepsiben sütöd, akkor kb. 60-70 cm hosszú hengert sodorj a tésztából, és formázz belőle koszorút úgy, hogy a végeik összeérjenek.
  4. A formában is kelesztem még 5-10 percet, majd lekenem az enyhén felvert tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt (légkeverésen) világosbarnára sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/