Burgonyás kalács
2017.02.15 | 8:25
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Burgonyás kalács
Fincsi.hu
2017-02-13 19:06:42
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
- - 45 dkg tönkölybúza fehérliszt
- - 3 db nagyobb krumpli
- - 5 dkg + 1 ek. vaj
- - 1 ek. só
- - 2,5 dl tej
- - 1 ek. cukor és 1 ek. liszt
- - 3 dkg élesztő
- - 3 gerezd fokhagyma
Kenni
- - 1 tojás
Elkészítési javaslat
- A krumplit megmosom, meghámozom, felkockázom, és sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Villával enyhén összetöröm. A fokhagymát egy evőkanálnyi vajon megpirítom, és az összetört krumplit is hozzáadva átforgatom a fokhagymás vajban. Félreteszem hűlni.
- A langyos tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok egy evőkanál lisztet, felfuttatom. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a vajat és hozzákeverem a már kihűlt fokhagymás krumplit. Végül hozzáadom a felfuttatott élesztőt és kidagasztom. A robotgép dagasztó karjával addig dagasztom, amíg elválik az edény falától. Letakarom, és duplájára kelesztem.
- Lisztezett deszkára borítom, és hengert formázok a tésztából. Én (vajazott, lisztezett) savarin sütőformában sütöttem, így akkora hengert sodortam, ami pont körbe ért a formában. Ha gáztepsiben sütöd, akkor kb. 60-70 cm hosszú hengert sodorj a tésztából, és formázz belőle koszorút úgy, hogy a végeik összeérjenek.
- A formában is kelesztem még 5-10 percet, majd lekenem az enyhén felvert tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt (légkeverésen) világosbarnára sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/