Óriás fahéjas csiga

Óriás fahéjas csiga

Óriás fahéjas csiga

Óriás fahéjas csiga
Kívül ropogós, belül könnyed, foszlós, és nagyon fahéjas. Ez az isteni óriás fahéjas csiga mérete ellenére sem valószínű, hogy megéri a másnap reggelt. De próbáld ki! Hátha...
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Tésztához
  1. - 350 g liszt
  2. - 4 ek. cukor
  3. - 1 tasak instant élesztő por
  4. - csipetnyi só
  5. - 120 ml víz
  6. - 60 ml tej
  7. - 40 g vaj
  8. - 1 nagy tojás
Töltelékhez
  1. - 45 g vaj (megolvasztva)
  2. - 1,5 ek. őrölt fahéj
  3. - 5 dkg porcukor
Cukormáz
  1. - 10 dkg porcukor
  2. - 1,5 ek. sűrű tejszín vagy tej
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet egy nagy tálba szitálom. Közepébe mélyedést készítek, és hozzáadom a cukrot, sót, a tojást és az élesztőport. A vizet, a tejet és a vajat egy hőálló tálkában együtt addig melegítem, amíg a vaj elolvad, majd a langyos vajas masszát is a mélyedésbe öntöm. Először fakanállal összedolgozom a liszttel, majd robotgép dagasztó fejével addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. Nagyon könnyed, lágy, hólyagos tésztát kapok. Lefedem a tálat, és meleg helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, és egy kb. 30x24 cm-es téglalappá nyújtom. Lekenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a fahéjas porcukorral. Éles késsel (vagy pizzavágóval) 6 db 4 cm széles csíkokat vágok.
  3. Az első (legszélső) csíkot lazán (mert még nőni fog a tepsiben is) felhengergetem, majd a vágott felével lefelé a kivajazott sütőforma közepére állítom (kerek pitesütő, vagy bármilyen kerek, alacsony peremű sütőforma jó). A maradék 5 csíkot a középső csiga köré tekerem úgy, hogy mindegyiket az előző végéhez illesztem. (egy kevéske töltelék lehullik róla, amikor felveszem a csíkot, de ezt a végén összesöprögetem, és rászórom a csiga tetejére).
  4. A sütőformában még bőven marad hely, de ez nem baj, mert lefedve további 30 percig kell keleszteni a csigát, és így bőven lesz helye növekedni. 180 fokra előmelegített (légkeverésen) sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Érdemes kivétel előtt tűpróbát végezni a csiga közepéből vett mintán.
  5. Miután kivettem a sütőből 10 percig hűlni hagyom, majd a tetejét közvetlenül tálalás előtt meglocsolgatom a tejszínes cukormázzal.
Megjegyzések
  1. A töltelékhez és a cukormázhoz előírt mennyiség természetesen ízlés szerint variálható.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/