Óriás fahéjas csiga
2017.02.15 | 8:53
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Óriás fahéjas csiga
Fincsi.hu
2017-02-15 10:07:46
Kívül ropogós, belül könnyed, foszlós, és nagyon fahéjas. Ez az isteni óriás fahéjas csiga mérete ellenére sem valószínű, hogy megéri a másnap reggelt. De próbáld ki! Hátha...
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Tésztához
- - 350 g liszt
- - 4 ek. cukor
- - 1 tasak instant élesztő por
- - csipetnyi só
- - 120 ml víz
- - 60 ml tej
- - 40 g vaj
- - 1 nagy tojás
Töltelékhez
- - 45 g vaj (megolvasztva)
- - 1,5 ek. őrölt fahéj
- - 5 dkg porcukor
Cukormáz
- - 10 dkg porcukor
- - 1,5 ek. sűrű tejszín vagy tej
Elkészítési javaslat
- A lisztet egy nagy tálba szitálom. Közepébe mélyedést készítek, és hozzáadom a cukrot, sót, a tojást és az élesztőport. A vizet, a tejet és a vajat egy hőálló tálkában együtt addig melegítem, amíg a vaj elolvad, majd a langyos vajas masszát is a mélyedésbe öntöm. Először fakanállal összedolgozom a liszttel, majd robotgép dagasztó fejével addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- Nagyon könnyed, lágy, hólyagos tésztát kapok. Lefedem a tálat, és meleg helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, és egy kb. 30x24 cm-es téglalappá nyújtom. Lekenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a fahéjas porcukorral. Éles késsel (vagy pizzavágóval) 6 db 4 cm széles csíkokat vágok.
- Az első (legszélső) csíkot lazán (mert még nőni fog a tepsiben is) felhengergetem, majd a vágott felével lefelé a kivajazott sütőforma közepére állítom (kerek pitesütő, vagy bármilyen kerek, alacsony peremű sütőforma jó). A maradék 5 csíkot a középső csiga köré tekerem úgy, hogy mindegyiket az előző végéhez illesztem. (egy kevéske töltelék lehullik róla, amikor felveszem a csíkot, de ezt a végén összesöprögetem, és rászórom a csiga tetejére).
- A sütőformában még bőven marad hely, de ez nem baj, mert lefedve további 30 percig kell keleszteni a csigát, és így bőven lesz helye növekedni. 180 fokra előmelegített (légkeverésen) sütőben 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Érdemes kivétel előtt tűpróbát végezni a csiga közepéből vett mintán.
- Miután kivettem a sütőből 10 percig hűlni hagyom, majd a tetejét közvetlenül tálalás előtt meglocsolgatom a tejszínes cukormázzal.
Megjegyzések
- A töltelékhez és a cukormázhoz előírt mennyiség természetesen ízlés szerint variálható.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/