Rebarbarás lepény

Rebarbarás lepény

Rebarbarás lepény

Rebarbarás lepény
Isteni lágy kelt tészta között fincsi fahéjas rebarbaratöltelék. Sajnos nekem nem volt otthon szép, piros szárú rebarbarám, azzal picit mutatósabb lett volna, de ízre így is verhetetlen.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Kelt tésztához
  1. - 50 dkg liszt (fele rétes, fele finomliszt)
  2. - 2,5 dkg friss élesztő
  3. - 5 ek. cukor
  4. - 0,5 dl langyos tej
  5. - 2 tojássárgája
  6. - 2 kis pohár natur joghurt (kb. 250 g)
  7. - 5-6 dkg puha vaj
  8. - só
Töltelékhez
  1. - kb.10-12 db rebarbara levélnyél
  2. - cukor ízlés szerint
  3. - őrölt fahéj
  4. - 1 cs. vaníliás pudingpor + kevés víz
Kenni
  1. - 1 tojás
Elkészítési javaslat
  1. A kétféle lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek. Belemorzsolom az élesztőt, rászórok egy evőkanál cukrot, és leöntöm a langyos tejjel. Pici liszttel betakargatom, és megvárom, amíg az élesztő felfut. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót is (maradék cukor, tojás, só, joghurt, lágy vaj), és alaposan megdagasztom (én kézzel szoktam) a tésztát. Ha szépen összeáll, és már elválik az edény falától, akkor lefedem egy konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztem.
  2. A töltelékhez a rebarbarát megmosom, lehúzom a héját, és 2-3 cm-es darabokra vagdosom. Egy lábasban kevéske vízzel (4-5 ek.), a cukorral és a fahéjjal fedő alatt párolni kezdem. A pudingot kevés vízzel csomómentesre keverem, hozzáadom a párolódó rebarbarához, jól elkeverem benne, és lassú tűzön gyakori kevergetés mellett (most már fedő nélkül) addig főzöm, amíg a rebarbara kellően puha, szinte kenhető lesz. (A pudingpor egyébként elhagyható, csak sokkal jobb állagot ad a tölteléknek, könnyebben szeletelhető. De helyettesíthető akár zsemlemorzsával, zabpehellyel vagy darált dióval is, ezek is beszívják a felesleges nedvességet.)
  3. A megkelt tésztát két részre osztom, és lisztezett deszkán egyenlő méretű téglalapokat nyújtok. Sütőpapírral bélelt tepsibe (23x31) fektetem az alsó lapot, villával megszurkálom, és megszórom darált zabpehellyel (ha nincs, akkor zsemlemorzsával).A kihűlt tölteléket elegyengetem rajta, és befedem a másik lappal. Lekenem az enyhén felvert tojással, megszurkálom villával, és 160 fokos sütőben (légkeverésen) kb. 25 perc alatt készre sütöm. (Ha elkezdene pirulni a teteje, lefedem fóliával.)
Megjegyzések
  1. Az általam használt tepsiben (23x31-es) sütve vastagabb lesz a tészta, ha inkább a vékonyabb tésztát részesíted előnyben, akkor sütőtepsiben (30x40) süsd!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/