Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa
Az erőteljes fokhagyma illatot árasztó, kora tavaszi zamatos gyógynövényünk manapság már nem csupán a házi patikában, hanem a konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Zsenge leveleiből illatos-ízes pogácsát készíthetünk.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
 1. 10 dkg medvehagyma levél
 2. 50 dkg liszt
 3. 25 dkg vaj
 4. 3 dkg élesztő
 5. 1 dl tejföl
 6. 1 dl tej
 7. 2 tojássárgája
 8. 1 ek cukor
 9. csipetnyi só
 10. Kenéshez
 11. 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
 1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és 10-15 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt.
 2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és alaposan összedolgozzuk. A tésztát ezután 30 percig meleg helyen kelesztjük.
 3. Közben a medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük a felesleges vizet, és keskeny csíkokra vágjuk.
 4. Ezután enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, rászórjuk a levelek felét, feltekerjük a tésztát és a két végét egymásra hajtjuk. Ismét félretesszük pihentetni 20 percre.
 5. A tésztát újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék levelet, és ismét felcsavarjuk a tésztát. Ezután kb 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojással, tepsiben még újabb 10 percig pihentetjük, majd 180 ºC-os sütőben 25 percig sütjük.
Megjegyzések
 1. A medvehagyma levele megtévesztően hasonlít a májusi gyöngyvirágéra, így ha magunk gyűjtjük a leveleket, nagyon oda kell figyelnünk, mert ez utóbbi mérgező! Ha biztosra akarunk menni, vagy dörzsöljük meg a levelet, mielőtt leszednénk és ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág, vagy vásároljunk megbízható árusító helyeken.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/