Túrós-mákos korongok

Túrós-mákos korongok

Túrós-mákos korongok

Túrós-mákos korongok
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
A kelt tésztához
  1. 50 dkg liszt
  2. 8 dkg olvasztott vaj
  3. 3,5 dkg élesztő
  4. 2,5 dl langyos tej
  5. 7 dkg cukor
  6. 1/2 kk. só
  7. 1 citrom reszelt héja
  8. 1 egész tojás
Mákos töltelékhez
  1. 20 dkg darált mák
  2. 8 dkg cukor
  3. 1 ek. zsemlemorzsa
  4. 2,5 dl tej
Túrós töltelékhez
  1. 50 dkg túró
  2. 6 dkg vaj
  3. 18 dkg cukor
  4. 2 tojássárgája
  5. 2 tojásfehérje
  6. 3 dkg étkezési keményítő
Kenéshez
  1. 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt egy csipetnyi cukorral elkeverem 1 dl langyos tejben. A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek és az élesztős masszát a mélyedésbe öntöm. A tálat lefedem, és meleg helyen kb. fél órán át kelesztem.
  2. Hozzáadom az olvasztott vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet és cukrot, valamint a tojást, és alaposan kidolgozom a tésztát. Letakarva addig kelesztem, amíg eredeti méret kétszeresére nem nő.
  3. A mákos töltelékhez összekeverem a mákot, cukrot és a zsemlemorzsát, majd a tejjel leforrázom. A túrós töltelékhez a vajat és a cukrot habosra keverem, majd hozzákeverem a túrót. Hozzáadom a tojások sárgáját, majd belekeverem az étkezési keményítőt is. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és óvatosan beleforgatom a túrókrémbe.
  4. A tésztából rudat formálok, és azonos vastagságú szeletekre vágom, majd a kapott szeleteket korongokká lapítom, belsejüket ujjal benyomkodom, ezáltal a peremüket felmagasítom.
  5. A tésztalapokat kivajazott sütőlapra rakosgatom, és villával megszurkálom, a peremüket megkenem tojássárgájával. A túrós- és mákos tölteléket felváltva a korongok belsejébe halmozom. Középre egy kiskanál lekvárt halmozok (szilva, vagy barack), majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm őket.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/