Túrós-mákos korongok
2017.02.17 | 9:07
Beküldve:Kelt tészta, Összes, Túrós vagy rizses
Túrós-mákos korongok
Fincsi.hu
2017-02-16 13:36:05
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
A kelt tésztához
- 50 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj
- 3,5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 7 dkg cukor
- 1/2 kk. só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 egész tojás
Mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 2,5 dl tej
Túrós töltelékhez
- 50 dkg túró
- 6 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje
- 3 dkg étkezési keményítő
Kenéshez
- 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt egy csipetnyi cukorral elkeverem 1 dl langyos tejben. A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek és az élesztős masszát a mélyedésbe öntöm. A tálat lefedem, és meleg helyen kb. fél órán át kelesztem.
- Hozzáadom az olvasztott vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet és cukrot, valamint a tojást, és alaposan kidolgozom a tésztát. Letakarva addig kelesztem, amíg eredeti méret kétszeresére nem nő.
- A mákos töltelékhez összekeverem a mákot, cukrot és a zsemlemorzsát, majd a tejjel leforrázom. A túrós töltelékhez a vajat és a cukrot habosra keverem, majd hozzákeverem a túrót. Hozzáadom a tojások sárgáját, majd belekeverem az étkezési keményítőt is. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és óvatosan beleforgatom a túrókrémbe.
- A tésztából rudat formálok, és azonos vastagságú szeletekre vágom, majd a kapott szeleteket korongokká lapítom, belsejüket ujjal benyomkodom, ezáltal a peremüket felmagasítom.
- A tésztalapokat kivajazott sütőlapra rakosgatom, és villával megszurkálom, a peremüket megkenem tojássárgájával. A túrós- és mákos tölteléket felváltva a korongok belsejébe halmozom. Középre egy kiskanál lekvárt halmozok (szilva, vagy barack), majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm őket.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/