Tejfölös túrótorta eperrel
2017.02.27 | 12:57
Beküldve:Összes, Torta, Túrós vagy rizses
Tejfölös túrótorta eperrel
Fincsi.hu
2017-02-09 14:56:47
Vékonyka piskótán laza, könnyed túrókrém, rajta fincsi, zamatos eperrel. Tejszínhabbal még pazarabb az összhatás, de azért valahol meg kell húzni a határt, így mi most ez utóbbit kihagytuk, de hab nélkül is nagyon finom volt.
Nyomtatás
Hozzávalók
- Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
Piskótához
- - 3 tojássárgája
- - 3 ek. hideg víz
- - 3 tojásfehérje
- - 6 ek. porcukor
- - 6 ek. rizsliszt (vagy sima)
- - csipetnyi só
- Túrókrémhez
- - 3 evőkanál tejföl
- - 17 dkg porcukor
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 12,5 dkg vaj
- - 1 citrom reszelt héja és leve
- - 500 g krémes állagú túró
- - 6 lap zselatin
Tetejére
- - kb. 20-25 dkg friss eper
- - 1 zacskó tortazselé por (pl. Dr.Oetker)
Elkészítési javaslat
- Sütőpapírkorongot vágok a tortaforma aljába. A piskótához felverem a tojásfehérjét úgy, hogy kanalanként fokozatosan hozzáadagolok 4 evőkanál cukrot, és egy csipetnyi sót. A sárgáját a maradék 2 ek. cukorral és a vízzel simára keverem, majd a felvert tojáshabba csorgatom, habverővel beleforgatom. Végül szintén kanalanként beleszitálom a rizslisztet, eldolgozom a habbal, és a formába (26 cm átmérőjű) simítom.
- A piskótát 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöm, a formában hagyom kihűlni.
- Amíg a piskóta sül, összeállítom a krémet. A vajat picit megolvasztom, elkeverem benne a kétféle cukrot, a tejfölt, és a citrom héját és levét, majd összedolgozom a túróval (azért jó krémes állagú túrót használni, mert nem kell külön áttörni, és sokkal finomabb, lágyabb lesz a krémünk).
- A zselatinlapokat pár percre beáztatom kevéske hideg vízbe, kinyomkodom és egy kis lábasba áthelyezve kb. 4 evőkanál vízzel alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve melegíteni kezdem. Ha a lapok feloldódtak, lehúzom a tűzhelyről és hűlni hagyom.
- Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a túrós masszához, és rásimítom a kapcsos formában hagyott és abban teljesen kihűlt piskótalapra. Legalább 2 órára behűtöm, hogy teljesen megszilárduljon, ezután körberakom a torta tetejét félbevágott eperdarabokkal. A zacskón található leírás alapján elkészítem a tortazselét és bevonom vele a torta tetejét, úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
- Hűtőbe helyezem, míg teljesen meg nem szilárdul a bevonat. Közvetlenül szeletelés előtt késsel körben elválasztom a tortát a formától, leveszem a karimát, és tortatálra helyezem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/