Töltött szalagos fánk

Töltött szalagos fánk

Töltött szalagos fánk

Töltött szalagos fánk
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. - 50 dkg liszt (nálam 30 tönkölybúza fehérliszt -20 sima)
  2. - 4 dkg élesztő
  3. - 2 dl tej
  4. - 6 dkg cukor
  5. - 1 cs. vaníliás cukor
  6. - 5 dkg olvasztott vaj
  7. - 4 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  8. - 1 tk. rum
  9. - 2 tk. reszelt citromhéj
  10. - csipet só
Tölteni
  1. - bármilyen sűrű lekvár
Elkészítési javaslat
  1. A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és letakarva kelesztem.
  2. Az olvasztott vajat, a tojássárgáját, citromhéjat és a rumot hozzáadom a sóval elkevert liszthez, majd miután megkelt, az élesztőt is. Hólyagosra dolgozom, langyos helyen másfélszeresére kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom, kicsit ismét átgyúrom, majd 15-20 percig letakarva pihentetem. (A sok pihentetés jót tesz a tésztának, így lesz majd könnyű, levegős).
  3. Lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra nyújtom, majd szaggatóval a tészta felét kijelölöm és minden jel közepére teszek egy - egy kanál sűrű lekvárt. Ha kész, ráhajtom a tészta másik felét, a töltelék mentén enyhén lenyomkodom és lisztbe mártott szaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatom a fánkokat. Letakarva további 30 percig kelesztem.
  4. Közepesen forró olajban, egyenletes tűzön sütöm. Sütésnél vigyázni kell, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után fedő nélkül süssük tovább a fánkokat.
  5. A kész fánkokat szűrőkanállal kiszedem, lecsepegtetem a felesleges zsiradékot és még melegen megszórom vaníliás porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/