Fahéjas galuska kuglófformában sütve

Fahéjas galuska kuglóf

Fahéjas galuska kuglóf

Fahéjas galuska kuglófformában sütve
Az aranygaluskához hasonló kelt tészta, csak cukros dió helyett itt cukros fahéjba forgatjuk a tésztadarabkákat, és kuglófformában sütjük meg.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Hozzávalók
  1. 50 dkg finomliszt
  2. 2 dl langyos tej+fél kiskanál cukor bele
  3. 2,5 dkg friss élesztő
  4. 7 dkg cukor
  5. 7 dkg olvasztott vaj
  6. 2 egész tojás
  7. csipetnyi só
Forgatáshoz
  1. kb.10 dkg olvasztott vaj
  2. kb.10 dkg cukor
  3. 1,5 ek. őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsolom, liszttel meghintem, letakarom és felfuttatom.
  2. Közben egy nagyobb tálba belemérem a többi hozzávalót, majd mikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadom és dagasztókaros robotgéppel összeállítom a tésztát, de kézzel is összeállítható. Ha elvált a tál falától a tészta, letakarom és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztem. Míg kel a tészta, egy kuglófformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikba pedig cukorral kevert fahéjat teszek.
  3. Ha megkelt, előmelegítem a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztából diónyi darabokat szaggatok, kis gombócokat formázok, megforgatom az olvasztott vajban, majd a cukros fahéjban.
  4. Telepakolom velük a formát, majd előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm. (Ha túl gyorsan pirulna, fóliával takard le!)
  5. Mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e.
Megjegyzések
  1. Illik mellé a vanília sodó, vagy a karamell öntet is, de ezek nélkül is nagyon finom és kiadós.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook