Fahéjas galuska kuglófformában sütve
2017.04.3 | 1:40
Beküldve:Fincsi cikkek, Húsvét, Kelt tészta, Kuglóf
Fahéjas galuska kuglófformában sütve
Fincsi.hu
2017-04-03 15:09:23
Az aranygaluskához hasonló kelt tészta, csak cukros dió helyett itt cukros fahéjba forgatjuk a tésztadarabkákat, és kuglófformában sütjük meg.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2 dl langyos tej+fél kiskanál cukor bele
- 2,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2 egész tojás
- csipetnyi só
Forgatáshoz
- kb.10 dkg olvasztott vaj
- kb.10 dkg cukor
- 1,5 ek. őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsolom, liszttel meghintem, letakarom és felfuttatom.
- Közben egy nagyobb tálba belemérem a többi hozzávalót, majd mikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadom és dagasztókaros robotgéppel összeállítom a tésztát, de kézzel is összeállítható. Ha elvált a tál falától a tészta, letakarom és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztem. Míg kel a tészta, egy kuglófformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikba pedig cukorral kevert fahéjat teszek.
- Ha megkelt, előmelegítem a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztából diónyi darabokat szaggatok, kis gombócokat formázok, megforgatom az olvasztott vajban, majd a cukros fahéjban.
- Telepakolom velük a formát, majd előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm. (Ha túl gyorsan pirulna, fóliával takard le!)
- Mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e.
Megjegyzések
- Illik mellé a vanília sodó, vagy a karamell öntet is, de ezek nélkül is nagyon finom és kiadós.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/