Hamis fánk lekvárral

Hamis fánk lekvárral
Serves 26
Laza, könnyed, foszlós kelt tészta, ami inkább csak külsejében mutat hasonlóságot a fánkkal, ízre sokkal inkább a lekváros buktára hasonlít.
Nyomtatás
Sütési idő
18 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Sütési idő
18 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
  1. 50 dkg liszt
  2. 3 dkg friss élesztő
  3. 2,8-3 dl tej
  4. 7 dkg cukor
  5. 5 dkg vaj
  6. ½ kávéskanál só
  7. 2 tojássárgája
Töltelékhez
  1. bármilyen tetszőleges ízű lekvár
  2. (itt házi ribizlilekvárral készült)
Tetejére
  1. porcukor
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom. A többi hozzávalót tálba mérem, hozzáöntöm az felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel alaposan összedolgozom (kézzel, vagy dagasztófejes robotgéppel).
  2. Lefedem egy konyharuhával és langyos helyen duplájára kelesztem, majd átgyúrom, és újra kelesztem pár percig.
  3. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítom, és kb. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, majd egy nagyobb méretű kerek kiszúróval (ha nincs, egy pohár is megteszi) kiszaggatom a fánkokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a fánkokat, és konyharuhával letakarva további 20-25 percig kelesztem. A tésztakorongok közepébe egy kisebb átmérőjű tárggyal (vagy a nagyujjunk segítségével) mélyedést nyomok és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál lekvárt teszek.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsálláson addig sütöm, amíg a fánkok teteje szépen barnulni kezd. Nem kell neki sok idő, sütőtől is nagyban függ, de kb. 12-18 perc elég neki.
  5. A sütőből kivéve picit kihűtöm, majd porcukorral meghintve tálalom.
Megjegyzések
  1. A fánk közepébe bátran tehetünk pudingot, esetleg csokidarabkákat is.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/

Sütés előtt megtöltöm a mélyedéseket lekvárral