Hamis fánk lekvárral
2018.01.8 | 12:35
Beküldve:Fánk, Kelt tészta, Összes
Hamis fánk lekvárral
Fincsi.hu
2018-01-06 10:03:02
Serves 26
Laza, könnyed, foszlós kelt tészta, ami inkább csak külsejében mutat hasonlóságot a fánkkal, ízre sokkal inkább a lekváros buktára hasonlít.
Nyomtatás
Sütési idő
18 min
Teljes elkészítési idő
35 min
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,8-3 dl tej
- 7 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- ½ kávéskanál só
- 2 tojássárgája
Töltelékhez
- bármilyen tetszőleges ízű lekvár
- (itt házi ribizlilekvárral készült)
Tetejére
- porcukor
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom. A többi hozzávalót tálba mérem, hozzáöntöm az felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel alaposan összedolgozom (kézzel, vagy dagasztófejes robotgéppel).
- Lefedem egy konyharuhával és langyos helyen duplájára kelesztem, majd átgyúrom, és újra kelesztem pár percig.
- Ezután lisztezett gyúródeszkára borítom, és kb. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, majd egy nagyobb méretű kerek kiszúróval (ha nincs, egy pohár is megteszi) kiszaggatom a fánkokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a fánkokat, és konyharuhával letakarva további 20-25 percig kelesztem. A tésztakorongok közepébe egy kisebb átmérőjű tárggyal (vagy a nagyujjunk segítségével) mélyedést nyomok és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál lekvárt teszek.
- 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsálláson addig sütöm, amíg a fánkok teteje szépen barnulni kezd. Nem kell neki sok idő, sütőtől is nagyban függ, de kb. 12-18 perc elég neki.
- A sütőből kivéve picit kihűtöm, majd porcukorral meghintve tálalom.
Megjegyzések
- A fánk közepébe bátran tehetünk pudingot, esetleg csokidarabkákat is.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/